По думите му в предходните години е имало инцидентни залавяния

...
По думите му в предходните години е имало инцидентни залавяния
Коментари Харесай

При предозиране с фентанил за 3-4 минути се стига до задушаване

По думите му в предходните години е имало инцидентни залавяния на фентанил на българската митница.

В медийна обява отпреди дни се сигнализира за девет смъртни случая във Варна в резултат на приложимост на наркотични субстанции. Те са регистрирани от началото на април досега, като единствено за един от тях е доказано, че е поради дериват на фентанила, изясни специалистът. Има информация за регистрирани количества фентанил от същия този интервал, а преди седмица още веднъж във Варна са хванати две дами в миг на договорка на 200 грама дериват на фентанила .

" Март месец от ГДБОП са заловили 700 грама. Значи Министерство на вътрешните работи са предпочели да не разясняват тази тематика. И в случай че не е била тази реакция на общностите на наркозависимите и публицистите не сложиха тематиката, несъмнено щяха да минат месеци преди да стане проблем ", разяснява Безлов.

Той означи, че все още няма задоволително данни за пътя на опиата.

" Може да допускаме, че някоя от огромните международни незаконни организации, каквито са мексиканските картели, се пробват да вкарат фентанил в Европа и да търсят разнообразни входни точки, а една от тези входни точки да е Варна. С някакъв % от вкарания фентанил се заплаща за услугата за прекосяването през България ", допусна специалистът.

Фентанилът е към 50 пъти по-силен от хероина , което значи, че 2 мг е дозата, която може да докара до летален излаз, акцентира той. " 2 мг са десетина кристалчета сол, т.е. извънредно малко количество. От тук идва и казусът с предозирането ", изясни Безлов.

Фентанилът е определян като на ниска цена опиат, защото с 1 кг вещество могат да се създадат към 100 000 дози , т.е. към 50 пъти повече, в сравнение с със същото количество хероин.

" С дребни количества фентанил вършиме огромно покритие на наркопазара. За 2022 година в Съединени американски щати имат съвсем 70 000 смъртни случая. Това е голям проблем, той безусловно е геополитически. Организмът реагира доста бързо при предозиране, за 3-4 минути се счита, че се потискат центровете за дишане и се стига до задушаване . Когато стартира рецесията, има доста малко време да реагирате ", изясни Безлов.

Фентанилът води до извънредно мощна взаимозависимост и една от аргументите да бъде толкоз издирван измежду дилърите е фактът, че смесването му води до мощна взаимозависимост. " Независимо какво продавате - метамфетамини, кокаин, в случай че го смесите, по този метод закачате клиента си ", разясни той.

Експертът от Центъра за проучване на демокрацията уточни най-популярните у нас опиати. Марихуаната е най-разпространеното психоактивно вещество в България и е извънредно известна измежду младежите, даже на възраст 12-13 години.

През последните години необятна известност добива кристалната форма на метамфетамин - кристал мет. Той се внася, само че и създава у нас.

" Едно от преимуществата му е, че не може да се смеси, защото няма по какъв начин да се смесят кристалите му. Хората, които го използват, елементарно стигат до взаимозависимост ", уточни Тихомир Безлов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР