По думите му този случай е ключов залог за по-нататъшната

...
По думите му този случай е ключов залог за по-нататъшната
Коментари Харесай

Сарафов: Казусът Осемте джуджета беше крит от мен 3 години

По думите му този случай е основен залог за по-нататъшната естествена работа на прокуратура. Този проблем беше крит три години и от мен, научавах единствено от медиите какво става, само че се надявам той да бъде обяснен, уточни Сарафов, представен от Българска телеграфна агенция.

Проверката във ВКП е почнала по изявления в медии на 24 юни 2020 година, предоставена е на Марио Василев, който към този момент е пенсионер, уточни Сарафов и означи, че този случай е бил употребен от магистрати, с цел да може през институцията да разчистват сметки.

На 15 юли 2021 година основният прокурор е поставил резолюция, че е осведомен и това значи, че е изпратено в архива и по този метод е комплициран кръст на всички дейности, изясни Сарафов.

Става дума за безпардонна приложимост със спецпрокуратурата, употребена за почистване на сметки и завладяване на бизнеси. Аз съм жертва на оперативното майсторство на Гешев, той ме предложения на това място, с цел да бъдат публикувани фотоси против мен, сподели още Сарафов.

Пътят на прокуратурата минава напред, единствено в случай че се преодолее въпросът " Осемте джуджета ", другояче прокуратурата ще зацикли, сподели още Сарафов.

Той уточни, че ще даде на Висш съдебен съвет отчета от проверката и сподели на членовете на Висш съдебен съвет оригинал на резолюцията на Гешев, който изпраща документите към заместника си Красимира Филипова. Почти година по-късно противоположен отчет стига до различен заместител на Гешев - Пламена Цветанова. Една година този отчет е стоял " на трупчета ", сподели Сарафов. Ако редовите прокурори са работили под предписание на свои началници, би трябвало да го кажат, тъй като другояче отговорността остава тяхна, уточни той.

Сарафов изрази вяра до десетина дни инспекцията да завърши и да има изясненост.

Натрупаха се прекалено много недостойни дейности от страна на Гешев. Поведението му излезе от естественото и стана нетърпимо, когато стана ясно, че механизмът за следствие на основния прокурор ще бъде признат, уточни Сарафов.

Всички сигнали по новия механизъм във Върховен касационен съд против мен са инициирани от Гешев, сподели още Сарафов пред членовете на Висш съдебен съвет.

Той добави, че Гешев се ожесточил против него, когато изразил позицията си.

Правосъдният министър Атанас Славов разяснява, че за него е значимо по какъв начин се употребява силата на закона, нарушени ли са професионални стандарти и Кодекса за етично държание на магистратите. Има учредения да се смята, че са нарушени и наказателноправни правила, означи министър Славов.

В началото на дебата бе направено предложение полемиката да се организира на закрити врата, само че след това то бе оттеглено.

Поканени за чуване са краткотрайно изпълняващият функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов и Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд.

Този проблем буди съществено публично внимание към този момент три години, сподели Анрей Янкулов, съгласно който това разискване е трябвало да се случи още преди време. Той позволи, че нарушавания, които са се случвали по това дело, е допустимо да има и по други следствия - жестоко нарушаване на правилото на инцидентно систематизиране на преписки, неразбираеми резолюции кой прокурор коя кореспонденция поема.

От сходни дейности спецпрокуратурата е наранено цялото общество, сподели Янкулов и добави, че по този начин се разрушава имиджа на прокуратурата и правосъдната власт като цяло. Това не е единствената мрежа за непозволено въздействие в правораздаването, съобщи той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР