По думите му сега тези кръвни проби се изследват само

...
По думите му сега тези кръвни проби се изследват само
Коментари Харесай

Лекарската гилдия предлага във всеки областен град да има лаборатория за кръвни проби за алкохол и дрога

По думите му в този момент тези кръвни проби се изследват единствено във Военномедицинската академия, във Военноморската болница във Варна и в столичната болница " Св. Анна ", поради което резултатите се изготвят доста постепенно. Полевите проби, които се употребяват за разкриване на опиати, би трябвало да се верифицират, сподели още проф. Свинаров. Използването на полевите проби би трябвало да бъде единствено за скрининг, а не за взимане на решения или издаване на присъди, добави специалистът.

Снимка: Александровска болница

Изискването за взимане, превозване и предпазване на кръв преди проучване за алкохол е от сериозно значение, с цел да се получи благонадежден резултат и аз не съм уверен дали тези правила прецизно се съблюдават, сподели още проф. Свинаров.

" Съществуват доста съществени регулаторни несъстоятелности, които слагат на безусловно разнообразни платформи държавния и частният бранш. Частният бранш е безусловно свободен и не предстои на регулация, което му дава опция да търгува свободно ", уточни още проф. Свинаров.

По думите му в България няма нито една частна или държавна лаборатория, която да е акредитирана по ISO БДС 15189 за сериозен обсег от индикатори, които всеобщо се изследват - освен алкохол и опиати, а хемоглобин, хематокрит, глюкоза, урея, пикочна киселина, липиден профил, чернодробни ензими. Това не е проблем единствено на лабораториите, това е липса на държавно виждане, на тактика и политика по този въпрос, добави проф. Свинаров. По думите му има няколко интернационалните вериги, които са привнесли акредитации на филиалите си в България.

По отношение на тестванията за алкохол в кръвта - те се вършат единствено в три лаборатории - във Военномедицинската академия, във Военноморската болница - Варна и в столичната " Св. Анна ". Това е една от аргументите резултатите да се бавят дълго време, безапелационен е професорът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР