По думите му, при прокопаване на дренаж и разчистване на

...
По думите му, при прокопаване на дренаж и разчистване на
Коментари Харесай

Безценни Древни Находки Край Гробището На Троянския Манастир!

По думите му, при прокопаване на дренаж и почистване на манастирското гробище, служащи са намерили върхове на копия и стрели, сечени монети, пръстени, кръстчета и други предмети, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според него, след всеки дъжд пръстта се отмивала и излизали нови артефакти.
Находките към този момент били изложени в актуализирания музей на манастира.

Дядо Сионий сподели още, че в костницата под олтара на храма имало антична колона с плоча върху нея, зазидана в основите му.

Игуменът счита, че в случай че се създадат нови изследвания, може да се окаже, че манастирът е съществувал доста преди 1600-та година, когато се допуска че е учреден.

Епископ Сионий разясни, че посредством Светия синод на Българската православна черква ще се обърне към Министерството на културата, с цел да се подхващат нужните дейности за изследване, което по думите му, може да промени историята на светата обител.

Миналата година при почистване на отшелнически килии в най-старото - западно крило на манастира бе открита неповторима находка - два черепа на монаси-революционери, посечени в двора през 1876 година

Три години по-рано открит в манастира бе открит и изгубеният и дълго издирван Троянски Дамаскин - неповторим ръкописен възрожденски алманах от 1745 г.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР