По думите му по-топлата зима означава по-малко използвано количество газ

...
По думите му по-топлата зима означава по-малко използвано количество газ
Коментари Харесай

Зам.-енергийният министър: Газът за 2023 е осигурен! frognews.bg

По думите му по-топлата зима значи по-малко употребявано количество газ от газохранилището в Чирен.

 

" Очакваме две трети от газа, който се доставя за България, да бъде от полутечен газ и една трета от това, което получаваме от азерския газ по връзката с Гърция. Руски газ не тече ", добави Еленко Божков.

 

В Министерския съвет през днешния ден ще бъде подписано съглашение сред " Булгаргаз " и турската държавна енергийна компания " Боташ ".

 

Според Еленко Божков това съглашение ще даде достъп на България до главната част от терминалите в Турция. То се подписва за период от 13 години.

 

Заместник-министърът на енергетиката добави, че по последни дни " Булгаргаз " записва забележителен доход последните месеци, облага над 7 милиона.

 

Еленко Божков разяснява, че не би трябвало да има терзания и въпросителни по отношение на договорката за АЕЦ " Козлодуй " и нуклеарното гориво. Според Божков нещата са ясни и транспарантни.

 

" Сделката значи диверсификация и промяна на горивото за Пети блок, която от дълго време се изисква ", сподели още Еленко Божков и акцентира, че този преход не значи смяна нагоре в цената на тока, който ще създава АЕЦ.

 

По думите му следва да бъде утвърдена и призната тактика за отработеното нуклеарно гориво в България.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР