По думите му не става дума за публично-частно партньорство, а

...
По думите му не става дума за публично-частно партньорство, а
Коментари Харесай

Проф. Хинков: Всички искаме протонен център, писал съм до Василев да намерим средства

По думите му не става дума за публично-частно партньорство, а за държавно финансиране, което ще бъде обезпечено най-вероятно под формата на заем от Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР).

Дружеството, което беше учредено и което би трябвало да се заеме със строителството на болничното заведение, има капитал от малко под 100 млн. лв., който явно няма да стигне за реализирането на плана, сподели още министърът.

Има обезпечен терен, кадастрален проект, избрани са постройките, които би трябвало да бъдат разрушени, публичната поръчка е извоювана и се чака до края на годината да стартира разрушаването.

До края на годината се чака да е готово и техническото задание, което създава Европейска банка за възстановяване и развитие. То ще даде действителна визия какъв брой ще коства Детската болница и ще даде опция да се започва архитектурен конкурс, изясни министър Хинков.

Що се касае до електронните предписания, той сподели, че над 80% от електронните предписания към този момент се извършват, а от 8 декември се чака да влезе в действие удължаването на периода на изписване на антибиотици с хартиени предписания. 

Гратисният интервал ще е до 1 април и беше контрактуван на среща сред министър-председателя и съсловните организации на 17 ноември. Според Христо Хинков от Българския лекарски съюз (БЛС) са настояли за удължаването на периода на деяние на хартиените предписания, изключително в случаите на лекари, които нямат опция да се електронизират, възрастни хора, пенсионери, които нямат електронен автограф.

Проблемът с рецептите за антибиотици е сложен, изясни Христо Хинков. Той напълно трансформира практиката на елементарна рецепта да се изписват всевъзможни антибиотици, второ - когато този антибиотик го няма, да се дават други антибиотици от аптеката и даже да се купуват антибиотици без рецепта. Тази безразборна приложимост на антибиотици е довела до първото място на България по антибиотична устойчивост в Европа, напомни министърът.

И след 1 април медикаменти ще бъдат изписвани с хартиени предписания, като сделката с БЛС е да се направи изследване и да се види каква е готовността напълно да се премине до края на 2024 година или по-рано към електронизация на рецептите, добави Хинков.

Относно периодичните неналичия на медикаменти министърът уточни, че не са присъщи единствено за България.

" Имах среща с комисаря по опазване на здравето Стела Кариакиду, която беше в България преди две седмици. Тя сподели, че този проблем е и европейски. Той е мултифакторен и се дължи на проблеми, свързани с производството, на друг натоварен реекспорт, на приложимост на медикаменти не по предопределение. В България казусът е обвързван и с това, че има прелъщение за реекспорт ", изясни Хинков.

На въпрос ще имаме ли протонен център той отговори, че не знае.

" Всички желаеме да имаме протонен център, само че се оказа, че няма средства. Проблемът е преди всичко финансов и обвързван с това, че от известни калкулации се оказа, че някои от огромните планове, заложени в ПВУ, може би би трябвало да претърпят проверка. Протонният център беше заложен и беше изваден от проекта. Аз съм написал писмо до финансовия министър за това, че е нужен протонен център и че той би трябвало да се извърши.

По ПВУ не може заради периодите, които са сложени в него, и преценката, че може би няма да се свърши работата в точния момент. Основното основание е, че няма да спазим периодите. Ние имахме подготвеност да развием този протонен център още през лятото, само че по редица аргументи не стигнахме до това. Има и закъсняване, има и преоценка на финансите, които са по ПВУ и има решение на държавното управление този план да се извърши с бюджетни средства. И това е нашата задача сега, средствата да се намерят ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР