По думите му коалицията на трите партии е най-стабилната и

...
По думите му коалицията на трите партии е най-стабилната и
Коментари Харесай

Симеон Дянков: В Христо Иванов е ключът за успеха на кабинета

По думите му обединението на трите партии е най-стабилната и е политически триумф, че има подобен кабинет.

" Има доста сили, които не желаят да има постоянен кабинет. Внезапната плам да се взимат имунитети има за цел да се сплашват политици. Има политически сили, които не желаят влизане в Шенген и еврозоната - " Възраждане " и елементи от Българска социалистическа партия. В България е имало една част от бизнеса, показахте и братя Галеви, който е израснал по способи, по които в една европейска стопанска система няма по какъв начин да се вършат пари. Затова нито им харесва Шенген, нито еврозоната ", сподели Дянков.

Според него акад. Николай Денков и Мария Габриел ще съумеят да работят добре, само че по тази причина какъв брой време ще работи държавното управление зависи от Христо Иванов.

" За мен ключът за триумфа на кабинета и какъв брой месеца той ще работи е в Христо Иванов . Този кабинет може да издържи известно време, в случай че покаже триумфи в постигането на Шенген, правосъдна промяна, еврозона и бюджет. По тези тематики Христо Иванов, Атанас Славов, Надежда Йорданова, Георги Ганев и Мартин Димитров са главните специалисти. Работата ще е в Народното събрание, а не в държавното управление ", разяснява някогашният финансов министър.

" Трудно е и за самите партии. Вътре в тях има неодобрение, а идват и локални избори. Ако се огледа политическата палитра - това е най-стабилната коалиция ", добави той.

По думите му удължаването на бюджета не е проблем.

" Спекулира се, че ще спре заплащането на пенсиите - това не е по този начин, има задоволително пари. Поне до септември нещата ще са естествени. След това би трябвало да има бюджет, а и за идната година ", изясни някогашният финансов министър.

Въпреки това е на мнение, че инфлацията у нас е огромна, като същото важи и за недостига.

Създаващото се ротационно държавно управление няма да се оправи със задачата да вкара България в Еврозоната, предизвести още Дянков. Според него няма да успеем идната година даже да аплайваме за Еврозоната, само че може през октомври-ноември да влезем в Шенген.

" Абсолютно невероятно е при 4% недостиг да се влезе в Еврозоната. Ако имаше недостатъци в това служебно държавно управление, те бяха при вицепремиера Атанас Пеканов. Не съумя да се оправи с Плана за възобновяване. Трябва да сме под недостиг 3% и с по-ниска инфлация. Това се изпусна по време на предходния постоянен кабинет, когато Асен Василев беше финансов министър. Тази път нека си е научил урока. Смятам, че е ", сподели той.

По думите му с персонални диалози и взаимни отстъпки не се влиза в еврозоната.

Дянков прикани бъдещия финансов министър Асен Василев да не прави остарели неточности от постоянния кабинет, а да работи с ГЕРБ и да желае препоръки от съдружните си сътрудници. " Да работи с тях и да не прави чистки, тъй като това са хората, които ще ни вкарат в еврозоната ", изясни някогашният финансов министър.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР