По думите му имената на лицата, които са оказвали протекции

...
По думите му имената на лицата, които са оказвали протекции
Коментари Харесай

Пламен Тончев с разкрития за контрабандната ОПГ и връзките й с Митниците и МВР

По думите му имената на лицата, които са оказвали подкрепи против скъпи дарове са предадени на прокуратурата.

Шефът на ДАНС не скри от народните представители, че и към този момент някогашната шефка на Агенция " Митници " Петя Банкова, и Живко Коцев, и Бойко Рашков, само че и други представители на високи държавни равнища, са контактували със Стефан Димитров. В подмяна са получавали дарове, а последната замяна на блага е била планувана за 3 април до Народното събрание.

" Установили сме към 10 чиновници на правосъдната система, следователи, прокурори, съдии, които протичат в създаването. Информацията е предоставена на прокуратурата и неслучайно се вършат опити за отсрочване на правосъдните съвещания ", разяснява Тончев.

Пламен Тончев описа в детайлности за създаването на ДАНС, стартирала след приемане на сигнала за контрабандната незаконна група преди две години. При интервенцията е открито по безапелационен метод, че функционалностите на лицата в групата са свързани с осъществявнатето на контакти сред наши и непознати жители за обезпечаване на коридори, занимаващи се с контрабанда, каза ръководителят на спецслужбата и изброи всички пунктове в страната - Граничен контролно-пропусквателен пункт Калотина, Кулата, Дунав мост при Русе, Лесово, Оряхово, Капитан Андреево.

Баща и наследник Димитрови отговаряли за обезпечаването на коридорите и за задачата работили с длъжностни лица от " Гранична полиция " и Митниците. 

" Контактите варират до ниските изпълнителски равнища по места в региона на пуктовете. В хода на работата е открито, че имат доста въздействие в Министерство на вътрешните работи, където имат връзки с управителни фрагменти от политическото и професионалното управление. Имената са в делото, предоставени са на прокуратурата ", сподели Пламен Тончев. По думите му Димитрови поддържат близки контакти с Живко Коцев още от времето му на шеф на ОД на Министерство на вътрешните работи. Също контактували и с други шефове на регионални дирекции на Министерство на вътрешните работи, с Петър Събев на дирекция " Гранична полиция - аерогари ", с Венцислав Кирчев Групово дело " Национална полиция " към оня миг, с Лилия Велинова, шеф бранш в Групово дело Национална полиция.

" Двамата оказват въздействие върху кадрови въпроси в Министерство на вътрешните работи от интерес на незаконното съдружие ", сподели шефът на ДАНС. Контактите им на високо равнище ги предупреждавали за разработки при секване на контрабанда.

А в хода на създаването ДАНС употребява СРС-та и засича, че към канала за контрабанда е съпричастен Никола Николов - Паскал.

" Той се явява незаобиколим фактор при контрабандата на цигари. Ползва се с защита на някогашни и сегашни чиновници в изпълнителната и правосъдната власт ", изясни Пламен Тончев.

Членовете на незаконната група се оказало, че разполагат с цялостния запис от разпита на очевидец, който дава показания за незаконната скица, което заплашва живота му, акцентира Тончев. Документацията от разпита е открита у обвинения Стефан Димитров.

ДАНС открива още, че Никола Николов - Паскал сега работи с турски жител, изтъкнат контрабандист, прочут като най-големия уредник на контрабандни канали в Турция. " Ползва се с голямо въздействие измежду турските митнически и полицейски структури ", добави Пламен Тончев.

По думите му въпросният турчин провежда контрабанда на всичко, освен на цигари, само че и на опиати, а при започване на 2024 година построява нов канал за незаконно създадени цигари в Турция. По данни на ДАНС въпросният нов канал има потенциала да прекарва " по няколко десетки камиона с цигари месечно в посока Западна Европа ".

След реализация в края на февруари 2024, когато товарна комбинация със замразени тестени произведения е хваната в Румъния и се оказва цялостна със 742 кашона незаконни цигари без данък, маршрутът на контрабандата е изменен от въпросната незаконна група.

Основната им роля /на татко и наследник Димитрови - б.а./ в канала е да откриват контакти с висши длъжности за подкрепи , сподели Пламен Тончев. Стефан Димитров са били в близки контакти освен с Петя Банкова Стефан, само че и със заместника й в Митниците - Людмил Маринов заместител, както и с тогавашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи и Живко Коцев.

" Стефан Димитров приготвя блага и облаги за съответните лица. На паркинга до постройката на Народно събрание е имало среща за даване на даровете " , описа Пламен Тончев. ДАНС са открили, че връчването на подаръците за услугите ще се реализира на 3 април.

" Постъпвала е такава информация, по отношение на огромна част от лицата бяха осъществени процесуални дейности в ранните часове на 3 април. Има открити и други митнически чиновници, забъркани в тази скица ", изясни Пламен Тончев в отговор на въпроса дали има забъркани и други висши митнически чиновници.

" В процеса на тази разработка срещнахме много компликации, които не могат да се дискутират в тази зала, контактите на тези лица са на най-високо и политическо, и държавно равнище. ДАНС си свърши работата. Когато сме решили, че сме подготвени, тогава сме пристъпили към реализация ", заключи пред депутатите ръководителят на ДАНС Пламен Тончев.

Преди него беше изслушана и финансовата министърка Людмила Петкова, която изясни, че по линия на партньорски служби във финансовото министерство не е постъпвала информация за контрабанда.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР