По думите му единственият сигурен газ, с дългосрочен договор, е

...
По думите му единственият сигурен газ, с дългосрочен договор, е
Коментари Харесай

Румен Радев от Чехия: Справянето с енергийната криза изисква нови подходи

По думите му " единственият сигурен газ, с дълготраен контракт, е от Азербайджан "

Справянето с енергийната рецесия изисква нови подходи. От превъзмогването й зависи оцеляването и развиването на европейската стопанска система, която е застрашена от деиндустриализация и загуба на конкурентноспособност. Това съобщи президентът Румен Радев от Чехия.

Българският държавен глава  представлява страната ни на първата Среща на Върха във формат „ Европейска политическа общественост “.

„ Днес би трябвало да отдадем дължимото на президента Еманюел Макрон. Форумът се организира по негова самодейност.  Има голям брой провокации  - превъзмогване на енергийната и икономическата рецесия, оправянето с миграционния напън, смекчаването на риска от водената от Русия война в Украйна. Всичко това изисква обединени старания, освен от всички страни членки на Европейски Съюз,  но и от всички страни от остарелия континент и от разширеното европейско пространство. Това значи разговор, съгласуваност, търсене на общи механизми и решения ”, добави той.

Освен това е доста значимо страните сътрудници на Европейски Съюз, откъдето се купува газ, да бъдат привлечени към форума. Става въпрос за Норвегия, Азербайджан и Турция.

„ Единственият сигурен газ, с дълготраен контракт, е от Азербайджан, който минава през Турция. Важна е ролята на Турция за гарантиране на слотове за техните танкери за полутечен газ. България доста закъсня с обезпечаването на тези слотове, това трябваше да стане още пролетта, само че има късмет “, изясни президентът.

„ Изключително значима е засилващата се роля на България, която се трансформира в основател на новаторски решения. Това беше демонстрирано на откриването на интерконектора с Гърция ”, сподели още президентът на България.   

Радев добави, че страната ни води диалози за придобиване на бойни самолети със Съединени американски щати, Швеция, Франция, Нидерландия и Израел.

„ България не може да си разреши да се откаже от защита на личното си небе ", заключи той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР