По думите му е създадена работна група за попълване на

...
По думите му е създадена работна група за попълване на
Коментари Харесай

Министър Иванов: Не се очаква повишение на цената на хляба до новата реколта

По думите му е основана работна група за попълване на държавните запаси от пшеница и слънчоглед

"Разчетите сочат, че ще има добра годишна продукция. Дори в най-лош сюжет, не бихме могли да чакаме 100% растеж на цените на храните. Цената на пшеницата се успокои, имахме нараснало търсене на слънчоглед. Не чакаме покачване на цената на брашното до новата годишна продукция. Вчера постъпиха средства в размер на 1,1 милиарда лв. за попълване на държавния запас от зърно ". Това съобщи земеделският министър Иван Иванов за "Офанзива " по

По думите му е основана работна група за попълване на държавните запаси от пшеница и слънчоглед. "Ще закупим 325 000 тона маслодаен слънчоглед. 1400 лв. на звук е горната граница.Така ще създадем обособена намеса на пазара за олио. Ще се проведат тръжни сесии ", изясни той.

Според него не се планува възбрана на износа на слънчоглед. "ЕС обаче би трябвало да намерения за ограничение на износа на трети страни. Ще закупим и 750 000 тона хлебна пшеница на цена от 570 лв. за звук. Това са под пазарните цени. Комисиони няма да има, ще работим по контракт с Държавния запас. Ще водим договаряния със Софийската стокова борса за ограничение на спомагателните такси ", акцентира Иванов. И добави, че има искане от Българска социалистическа партия за понижаване на Данък добавена стойност върху някои хранителни артикули.

"143 млн. лв. евросредства ще бъдат разпределени в земеделието - 69 млн. ще бъдат за животновъди и пчелни фамилии, 64 млн. за плодове и зеленчуци, ориз и рози. Разработена е и рамка за държавна помощ, където стопаните могат да получат от 35 000 до 400 000 евро. Очакваме да има задържане на цените поради тези помощи ", разкри министърът.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР