По думите му до месеци в страната ни трябва да

...
По думите му до месеци в страната ни трябва да
Коментари Харесай

Пеканов: Първото плащане по Плана може да забуксува заради проект за модернизация в МВР

По думите му до месеци в страната ни би трябвало да влязат над 3,7 милиарда евро
Над 3,7 милиарда лв. в идните месеци ще дойдат като суми по Плана за възобновяване. Ще се опитаме да отключим тези средства. Това съобщи вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов.

„ Целта ни е да подготвим процесите по този начин, че България да е съумяла на 100% на поетите задължения и когато би трябвало да ги отчетем пред Брюксел “, добави той.

Той уточни, че план за рационализация в Министерство на вътрешните работи не е откри версия в проекта, който той е изпратил в Брюксел, само че пък е бил пуснат от постоянното държавно управление на Петков. По думите му обаче това буксува, тъй като е била пусната тръжна процедура през юни, само че никой не е откликнал. От това зависи и заплащането по първия транш от Брюксел. Самият Пеканов уточни, че не е внесъл тази този план за рационализация в Министерство на вътрешните работи, която касае радиотехнически средства, тъй като след съвещания с интернационалните специалисти е получил информация, че това е доста сложен развой.

„ Второто заплащане е за 724 млн. “, съобщи Пеканов и изясни, че то включва 66 ограничения, като в тях има 22 само че не закона, а законодателни ограничения.

„ Трябва да ги подготвим тези промени и като има парламент незабавно да влязат в зала “, уточни той.

Вицепремиерът по ръководство на европейските средства съобщи, че съгласно него  най-важни са измененията в три бранша: Личен банкрут, Закон за публичните поръчки, Закон за електронното ръководство.

Пеканов беше безапелационен ще има компликации с измененията в бранш енергетика. На въпрос на публицисти той уточни, че изнемощял плана за Хидромелиорация. По отношение на капиталовите планове те ще са към отрасловите министерства.

„ Има 4 оперативни стратегии, единствено една не е утвърдена. Тези пари влагат непосредствено в хората. Програмата с подпомагането на храни е от огромна значимост “, уточни още той.

Според Пеканов единственият проблем по първата фактура е плана за Министерство на вътрешните работи, само че увери, че се работи по това да се откри най-правилното решение по какъв начин да се действа. Очаква се да има изясненост в идващите дни.

„ Няма риск за загуба на средства, в случай че не се образува постоянно държавно управление след вота на 2 октомври “, увери той.  По думите му е значимо да получим сумата по първия транш, тъй като средствата от него са разчетени в обновения бюджета, която внесе Асен Василев през юни. Що се отнася до средствата по идващото заплащане от Брюксел те не са заложени в него.

До декември Пеканов означи, че би трябвало да бъде признат зеленият преход и методът, по който да се извърши той и продължи, уточнявайки, че Първата процедура по Плана за възобновяване и резистентност към този момент е отворена.

„ Тя е за софтуерна рационализация и все още бизнесите имат опция да аплайват за тези средства. Процедурата е в размер на 260 млн. лв., а срокът за кандидатстване е до 21 септември “, сподели Пеканов.

„ Ще работим интензивно и за напредване на процеса за бъдещото влизане на България в еврозоната. В момента светът се намира в една много турбулентна обстановка и ние не можем да си позволим да чакаме и да останем в периферията. Нямаме време за губене, не би трябвало да се чудим желаеме ли, не желаеме ли, с цел да не останем още веднъж обратно “, акцентира вицепремиерът, като добави, че страната има 7 работни групи, които работят за влизането ни в Еврозоната.

Вицепремиерът означи, че с изключение на Плана за възобновяване и резистентност, следва стартирането на капиталови планове. Ако всички планувани планове се случат, на пазара ще има вложения за 3,7 милиарда лв., посочи той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР