По думите му AI е толкова безопасен, колкото и ядрените

...
По думите му AI е толкова безопасен, колкото и ядрените
Коментари Харесай

Денков успокоява от трибуната на НС: Няма защо да се плашим от изкуствения интелект

По думите му AI е толкоз безвреден, колкото и нуклеарните технологии
От парламентарната естрада министър председателят Николай Денков съобщи, че няма мотив за терзание от изкуствения разсъдък. Една от аргументите е, че Европейският съюз разполага договорила с първата в света система за контролиране на изкуствения разсъдък. Освен това страховете от новите технологии, постоянно са неоснователни, отговори премиера на премиера на запитване на Корнелия Нинова, обвързвано с развиването на изкуствения разсъдък и рисковете от това за хората и служащите, оповестява Българска телеграфна агенция.

" Когато има ново високотехнологично развиване, постоянно има страхове ", съобщи Денков. Той даде образец с появяването на първите коли и уточни, че тогава измежду хората е имало опасения, че, в случай че една кола се движи с повече от 5 км/ч., това може да докара до съществени здравословни проблеми.

Като различен образец той уточни нуклеарните технологии и акцентира, че нуклеарната сила за употребява за произвеждане на електричество.

" Обществото е намерило метод да сътвори разпоредбите, които да разрешат всички софтуерни обновления да намерят своето място и да създадат живота ни по-добър. Изкуственият разсъдък не е изключение със съответни условия към основателите, техните приложения, опцията да бъдат правени проби преди стартирането на пазара, както и доста други детайли, минимизиращи рисковете ", сподели Денков.

България към момента е една от страните с най-ниската продуктивност на човек, който работи в стопанската система. Ето една опция не просто да наваксаме, а да отидем доста по-напред, в случай че успеем да включим в нашите бизнеспроцеси съответните технологии, свързани с изкуствен интелект. Те са доста, не са една и две. Заедно с рисковете има и големи благоприятни условия, те се разискват на експертно и публично равнище, увери Николай Денков.

" България прави доста както по подготовката на потенциала за развиване на тези технологии, по този начин и във връзка с опциите за тяхното приложение в интерес на бизнеса и жителите ", уточни Денков.

Според Корнелия Нинова всяка четвърта компания в България към този момент употребява изкуствен интелект, само че това крие доста опасности, защото изкуственият разсъдък може да докара до загуба на доста работни места.

Голяма е опасността в образованието, тъй като доста от учениците го употребяват за своите разработки, вместо да ги вършат сами, добави Нинова.

Тя даде образец за случай с безпилотна кола, основана на изкуствен интелект, която по думите ѝ е блъснала маскирани за Хелоуин хора на пешеходна пътека. " Къде е България в този развой? През 2020 година България е приела Стратегия за развиване на изкуствения разсъдък. Какво има намерение да прави настоящето държавно управление по тези въпроси ", попита Корнелия Нинова.

Тя изиска информация и за това дали държавното управление планува потреблението на изкуствен интелект в областта на екологията и опазването на околната среда.

Да се усещаме горди да сме част от Европа, която първа одобри регулация на изкуствен интелект. Гигантите и първенците в тази област обаче - Китай, Япония, Съединени американски щати, не са въвели регулации. Това занапред следва, счита Нинова. Според нея всяка страна може да приема национално законодателство, с изключение на общоевропейското. Трябва да помислим за рационални законодателни начинания, прикани Корнелия Нинова.

Денков даде разнообразни образци за развиването на технологиите в България. Разработен бе и нов Закон за поощряване на научните проучвания и нововъведения, с цел да могат научните резултатите да намират по-лесно своето приложение като нововъведения за съответните компании, уточни той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР