По думите и е преследвана заради казване на истинатаРуската телевизионна

...
По думите и е преследвана заради казване на истинатаРуската телевизионна
Коментари Харесай

Руската журналистка Марина Овсянникова потвърди, че е избягала

По думите и е преследвана поради " казване на истината "

Руската телевизионна журналистка Марина Овсянникова, която стана известна със своя митинг в ефир против войната на Русия в Украйна, удостовери през днешния ден, че е избягала от домакински арест по обвинявания в разпространяване на подправени вести, предава

" Смятам се за изцяло почтена и защото нашата страна отхвърля да се преценява със личните си закони, аз отхвърлям да се съобразя с мярката за задържане, наложена ми към 30 септември 2022 година, и се избавям от нея ", съобщи Овсянникова в Телеграм.

Нейният юрист сподели, че тя трябвало да се яви през днешния ден сутринта пред съд в Москва, само че следователите не са могли да открият нейното местоположение.

Russian Journalist, Who Protested Ukraine War On-Air, Escapes House Arrest

Журналистката беше сложена под двумесечен домакински арест през август поради митинг през юли, когато тя застана на брега на реката против Кремъл и издигна афиш, на който бе написано, че съветският президент Владимир Путин е палач, а неговите бойци са фашисти.

Ако бъде приета за отговорна в разпространяване на подправени вести за съветските въоръжени сили, Овсянникова може да получи присъда до 10 години затвор.

Нейният домакински арест трябваше да продължи до 9 октомври, само че държавната телевизия Ар Ти заяви в събота, че тя е избягала с 11-годишната си щерка и не е известно къде се намира.

В понеделник името й фигурираше в онлайн листата на министерството на вътрешните работи с търсени лица, съпроводено от фотография.

В своето изказване в Телеграм 44-годишната журналистка удостовери, че е избягала и разкритикува текста от наказателния кодекс, употребен против нея. Тя съобщи, че е преследвана поради " казване на истината ".

Русия одобри нови закони против дискредитирането или разпространяването на " съзнателно погрешна информация " за въоръжените сили на 4 март, осем дни след нахлуването в Украйна.

Овсянникова закупи интернационална популярност през март, когато излезе пред камерите в телевизионно студио по време на вечерните вести на съветския " Първи канал " с афиш, на който пишеше " Спрете войната " и " Те ви лъжат ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР