По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които

...
Коментари Харесай

K: Свят | Търговската сделка между ЕС и Австралия е във фризера, масова евакуация на Канарите заради изригнал вулкан

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени. Най-важните политически и стопански вести от деня може да прочетете тук. Подбрани пазарни и бизнес вести -. Търговската договорка сред Европейски Съюз и Австралия е във фризера
Какво се случи? Преговорите по комерсиалната договорка сред Европейски Съюз и Австралия са изправени пред огромно предизвикателство поради нежеланието на Франция да взе участие в тях. Действията на Париж са в отговор на подписания предходната седмица пакт Aukus, съгласно който Австралия ще купи нуклеарни подводници от Съединени американски щати и Обединеното кралство. Това ще направи островната страна едвам седмата в света, която оперира нуклеарни подводници. Австралийските управляващи към този момент бяха постигнали съглашение с Париж, като през 2016 година те договориха закупуването на 12 неядрени подводници от Франция. Договорът беше за 37 милиарда $, само че към този момент не е годен.

Защо това е значимо? Френският президент Еманюел Макрон отзова посланиците си в Канбера и Вашингтон в отговор на австралийските дейности, което специалисти дефинират като нечувано сред стратегически сътрудници. " Спазването на думата е изискване за доверие сред демокрациите и съдружниците ", сподели Клеман Бон, френският министър по европейските въпроси, пред Politico. " Така че е немислимо да продължим напред по комерсиалните договаряния като че ли нищо не се е случило с страна, в която към този момент нямаме доверие ", добави той.

Брюксел досега е провел 11 работни срещи с австралийските си сътрудници, пробвайки се да завършат комерсиалното съглашение преди края на годината. Преференциален достъп до европейския пазар за австралийските фермери беше основната част от договарянията за Канбера, само че след последните събития наподобява, че това ще бъде мъчно реализирано. Европейската комисия на доктрина има правото да организира договаряния от името на 27-те членки, само че Франция и преди е блокирала сходни покупко-продажби, когато сметне, че има учредения.
Партията на Путин резервира властта си в Русия, само че с по-малка поддръжка
Какво се случи? Партията, подкрепяща президента Владимир Путин " Единна Русия ", резервира болшинството си, само че получи по-малко гласове спрямо преди четири години на завършилите през уикенда избори. Комунистите внезапно усилват резултата си. Това сочат данните при съвсем всички обработени протоколи. Подкрепата за " Единна Русия " се е свила с най-малко 10% по отношение на предходните избори, само че въпреки всичко тя взима малко под 50%. Конституционното болшинство (300 от 450 места в Думата), на което " Единна Русия " ще може и отсега нататък да разчита, се получава от комбинацията сред резултата ѝ по пропорционалната система (от партийни листи) и претендентите в мажоритарните изборни региони.

Защо това е значимо? Според разбор на Reuters по-ниският резултат на " Единна Русия " се дължи на спада на виталния стандарт, на обвиняванията в корупция от страна на опозиционера Алексей Навални и на тактическото гласоподаване, проведено от неговите почитатели.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР