По документи две деца са лекувани в пловдивска болница 12

...
По документи две деца са лекувани в пловдивска болница 12
Коментари Харесай

Две деца от Пловдив се оказаха в болница 12 пъти фиктивно

По документи две деца са лекувани в пловдивска болница 12 пъти за една година. Майка им обаче твърди, че те са здрави и въобще не са постъпвали в лечебното заведение.

В края на юни дъщерята на Невена Дънешка желае да отиде на учебна екскурзия. Необходима е здравна записка, че е здрава. Оказва се обаче, че детето, съгласно системата, в този миг се лекува в пловдивската болница " Сентрал онко хоспитал ". Майката звъни в болничното заведение. " Казаха ми, че ще бъде изписана в събота и въпросът ми беше по какъв начин е призната, като тя си е у дома здрава, и с на кого документите ", изяснява Невена пред БТВ.

Майката ревизира електронното здравно досие на щерка си и с изненада открива, че от 2022 година до момента детето е лекувано 8 пъти - 7 от бронхопневмония и веднъж с алергия. " Това е един тип корист, да се вземат пари от здравната каса и да се източва страната по този метод ", счита Невена.

Изискана е информация от учебното заведение на детето дали в интервалите, за които се води, че е била в болница, е посещавала занятията. " От тези осем интервали - нито едно неявяване, тъй като детето действително е било на учебно заведение, няма по какъв начин да е било в болница ", разяснява Биляна Хаджиева, шеф на учебно заведение ОУ " Христо Смирненски " в град Стамболийски.

Майката ревизира и досието на сина си - и той се оказва лекуван 4 пъти в същата болница за същия интервал със същите диагнози, още веднъж без родителя да подозира. " И в четирите посочени интервала детето е посещавало детската градина ", споделя учителят Елена Граматикова от ДГ " Звънче " в Стамболийски. Невена допуска, че болничното заведение разполага с персоналните данни на фамилията ѝ, защото преди години в действителност са лекувани там. " Излиза, че детето е чекирано с персоналната карта на майката. И аз попитах по какъв начин по този начин вие чекирате нещо, което го нямате, а и аз имам замяна на персоналните документи през 2021 година ", споделя тя.

Адвокатът на фамилията споделя, че с цел да се стигне до тук, някой е съставил документи с погрешно наличие и е подписал родителя. " Остава въпросът кой е полагал автограф върху тези документи, настрана от това - откакто те не са лежали в болница, обстоятелствата, които са изложени в здравната документи, не подхождат на действителността ", разяснява Мария Шаркова.

Майката подава тъжба в Здравната каса, а оттова стартират инспекция.

" Към момента не може да се даде съответен отговор на част от поставените от Вас въпроси, доколкото стартираната инспекция не е завършила и към момента се събират доказателства, нужни за изясняването на случая ", дават отговор оттова.

От отговора на Касата излиза наяве, че за 12-те хоспитализации на децата са платили към 15 хиляди лв. на болничното заведение.

Лечебното заведение отхвърля коментар преди да е завършила инспекцията.

Ако се потвърди, че болничното заведение е взела пари за лекуване, което не е направила, Здравната каса ще приключи контракта с нея, само че единствено за съответната активност. Касата разполага с два месеца, с цел да излезе с резултатите от инспекцията. Очакванията са да има изводи при започване на август.

Междувременно фамилията ще сезира още и прокуратурата, и Комисията за отбрана на персоналните данни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР