По-добрите резултати на германската група до голяма степен се дължат

...
По-добрите резултати на германската група до голяма степен се дължат
Коментари Харесай

"Аурубис" увеличава производството си към края на юни

По-добрите резултати на немската група значително се дължат на завода в Пирдоп

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Резултатите на компанията понижиха през предходната година поради прекъсване за ремонт
17 юли 2017
Приходите на заводите в Пирдоп и Хамбург са нарастнали с 19% за полугодието до края на март
15 май 2017

17%
по-висока или 5591 долара/тон е била междинната цена на медта по отношение на същия интервал на миналата година.Медодобивният цех в Пирдоп - " Аурубис България ", е повишил доста производството през деветмесечието до края на юни. Общо за интервала предприятието е преработило с над една трета повече концентрат, а създадените катоди са се нараснали с 8%. Това излиза наяве от доклада на немската група Aurubis, която е притежател на българската компания, за деветте месеца на финансовата 2016/2017 година С това предприятието в Пирдоп напълно е компенсирало краткотрайното прекъсване на работа за ремонт в завода на групата в Хамбург. Част от растежа се дължи на обстоятелството, че през същия интервал на предходната година " Аурубис " също не работи към 50 дни.

Германската група не разгласява междинни финансови данни за обособените си предприятия. Общо за бизнес звеното " Първична преправка на мед ", в което влизат заводите в Пирдоп и Хамбург, обаче приходите нарастват с над една пета за интервала, което се дължи главно на по-високите цени на медта. Резултатите на Aurubis също се покачват, а положителната прогноза за цялата година се резервира.

Звеното на " Аурубис "

От октомври предходната година до края на юни тази година заводите в Пирдоп и Хамбург са преработили общо 1.8 млн. тона меден концентрат, което е с 15% повече в сравнение с за същия интервал на миналата финансова година. Количеството на създадената сярна киселина също е по-високо със 17% или малко под 1.8 млн. тона. Количеството на крайния артикул - медни катоди, е повишено със 7% до 467 млн. тона за деветте месеца общо за звеното. Значително по-големи са растежите на завода в Пирдоп (виж таблицата), което се дължи на плануваното затваряне за техническо обслужване и ремонт в Хамбург.
От доклада на групата излиза наяве, че двете предприятия са разполагали с задоволително концентрати, макар наложените ограничавания за експорт от Индонезия и прекъсването на работа в някои мини поради стачки, което е понижило предлагането на първични материали. Влиянието на тези фактори обаче е било по-слабо от предстоящото, защото някои металургични фабрики в Азия са били в планови поправки и търсенето е намаляло.

Световният пазар на сярна киселина, която заводите създават като непряк артикул, при започване на интервала е бил в непрекъснат остатък, само че затварянето на някои металургични фабрики е понижило свръхпредлагането към края на март. Тази обстановка се е запазила и през идващото тримесечие, а търсенето е останало устойчиво.

По-скъпи метали

Приходите на бизнес звеното " Първична преправка на мед " нарастват с 21% за интервала до 4.7 милиарда евро. Увеличението се дължи главно на повишаването на металите. Цената на медта при започване на деветмесечието е била 4807 долара/тон, само че към средата на февруари е достигнала 6145 долара/тон. Макар че по-късно се е намалила, приблизително за деветте месеца тя е била 5591 долара/тон или със 17% по-висока от същия интервал на миналата година.

За цялото звено оперативната облага преди налози (EBT), която е един от главните знаци за Aurubis, нараства до 184 млн. евро от 96 млн. евро предходната година. Факторите, които са се отразили позитивно на резултата, са високите такси за преправка на меден концентрат и пречистване на скрап, по-високият добивa на метал при удобни цени, както и обменния курс на щатския $.

Другият основен знак за финансовото показване на компанията - оперативната възвращаемост на главния капитал (ROCE), се е нараснал до 25.5% по отношение на 17.6% миналата година.
Български принос

Цялата група Aurubis също регистрира по-високи резултати за интервала. Общо за деветмесечието приходите са нарастнали с 16% до 8.2 милиарда евро, а оперативната EBT е на стойност 211 млн. евро по отношение на 148 млн. евро година по-рано. Само за третото тримесечие оперативната облага преди налози се е повишила 2.7 пъти до 93 млн. евро. " За позитивните резултати способстваха изключително тези в България, където можем да обработваме сложни материали след миналогодишния ремонт. В допълнение, използвахме преимуществото от положителното предложение на скрап и постигнахме високи такси за пречистване ", разяснява основният изпълнителен шеф на Aurubis Юрген Шахлер.

Компанията удостоверява прогнозата си за цялата година. " Очакваме доста по-висока оперативна облага преди налози и малко по-висока оперативна възвращаемост на главния капитал ", добави Шахлер.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР