По-добре или по-зле се представиха седмокласниците и четвъртокласниците на изпитите

...
По-добре или по-зле се представиха седмокласниците и четвъртокласниците на изпитите
Коментари Харесай

Колко са двойките и шестиците на малките матури тази година?

По-добре или по-зле се показаха седмокласниците и четвъртокласниците на изпитите за национално външно оценяване тази година? Експерти от просветното министерство изнесоха подробни данни през днешния ден със относителен разбор за предишни години. Ето и цифрите от систематизирания разбор на резултатите:

По първия модул през тази година на националното външно оценяване по български език и литература /БЕЛ/ в седми клас слабите оценки са 8166, а през 2017 година " двойките " са били 7761. От първия модул по математика в този момент слабите оценки в седми клас са 12 869, а през 2017 година " двойките " са били 13 533, оповестиха през днешния ден от Министерството на образованието и науката, представяйки разбор на резултатите от седми клас.

През 2016 година слабите оценки по математика от първия модул бяха 17 983 и това беше извънредно огромен брой " двойки ", напомни Евгения Костадинова - шеф на дирекцията " Съдържание на предучилищното и учебното обучение " в МОН. Тя означи, че подобряването на резултатите по математика в седми клас се дължи на упоритата работа, само че и на направените проекти от всички учебни заведения и от Регионалните ръководства на образованието в страната за повишение на резултатите по математика.

През 2018 година на първия модул по БЕЛ отличните оценки в седми клас са 1559, а през 2017 година " шестиците " са били 3304. Сега отличните оценки в първия модул по математика са 6285, а през предходната година са били 3857.

През тази година по български език и литература в седми клас с оптимален резултат от 100 точки са трима възпитаници, като от МОН не прецизират дали това са девойки или момчета. През 2017 година със 100 точки по БЕЛ са били шестима седмокласници. През 2018 година с оптимални 100 точки по математика са 68 седмокласници, а през 2017 година са били 251. С 0 точки по БЕЛ през тази година са 151 възпитаници в седми клас, а през предходната година са били 105. По математика с 0 точки през 2018 година са 182-ма възпитаници в седми клас, а през 2017 година са били 151.

Средният резултат от първия модул по БЕЛ в седми клас през 2018 година е 32,60 точки /от 65 точки/, което е равно на оценка " добър ". Средният резултат от първия модул по математика в този момент е 30,43 точки /от 65 точки/ или още веднъж оценката е " добър ". През тази година и по БЕЛ и по математика има повече положителни и доста положителни оценки, разяснява Костадинова. Тя добави, че е повишен броят на отличните оценки и е понижен броят на слабите оценки в първия модул по математика. От МОН регистрираха, че продължава наклонността от ден на ден седмокласници да работят по втория модул по БЕЛ - за написването на преразказ с дидактическа задача по чужд за учениците текст.

И по БЕЛ и по математика с най-голям междинен брой точки по райони в страната са седмокласниците от София-град, Смолян, Варна и Бургас, като на последните места са учениците от Сливен, Ловеч, Монтана, Ямбол.

Анализът на МОН демонстрира, че по БЕЛ седмокласниците са посочили по-добри умения за установяване на типа на изречението по състав, което е директно обвързвано с пунктуацията на комплицираните фрази. Сега учениците са посочили по-малко неточности при преобразуването на директната тирада в непряка и вярно са свързали цитати със заглавието на съответната творба. Според специалистите на МОН отсега нататък би трябвало да продължи работата на учениците, обвързвана с извличането и обработването на информация от текст и таблица, с разпознаването на съставното сказуемо в изречението и със съвместяването на глаголните времена в преразказа, който през тази година беше по фрагмент от творба на Бранислав Нушич.

По математика за първи път задача от геометрията е с най-голям на успеваемост измежду седмокласниците - 71 %, и това е 9-та задача. Учениците са се справили сполучливо и с намирането на корените на линейното уравнение и на линейното неравноправие.

Четвъртокласниците обичат математиката

По всичките четири предмета през тази година, по които имаше национално външно оценяване в четвърти клас, достиженията на учениците са по-високи от предходните години. Това съобщи през днешния ден при представянето на резултатите в четвърти клас Евгения Костадинова - шеф на дирекцията " Съдържание на предучилищното и учебното обучение " в Министерството на образованието и науката, съобщи Българска телеграфна агенция.

Четвъртокласниците имаха през май национални външни оценения - по български език и литература, по математика, по " Човекът и обществото " и по " Човекът и природата ". Данните демонстрират, че по последните два предмета резултатите на четвъртокласниците са съвсем изравнени, означи Костадинова. По думите й на изпита по " Човекът и обществото " учениците най-вече са се затруднили на въпрос 12, в който се пита коя е столицата по времето на Асеневци. При " Човекът и природата " най-високи достижения имат четвъртокласниците на въпрос 1, обвързван с персоналния им опит.

Резултатите от външното оценяване демонстрират, че математиката е обичан предмет за доста възпитаници в четвърти клас и те с лекост са се справили с алгебрични пресмятания. Най-неуверени са били четвъртокласниците при геометричните задания, като с най-ниска осъществимост е задача 14.

На диктовката по български език и литература най-хубави са резултатите на учениците в четвърти клас при правописа на думи с " щ ", като 84,9 % от учениците са ги написали вярно. Най-ниски са достиженията на четвъртокласниците в диктовката при правописа на гласна в неударена сричка - единствено 55 на 100 от учениците са я написали вярно.

На външните оценения по четирите предмета най-високи междинни резултати са постигнали четвъртокласниците в Смолян, София-град, Варна, Русе, Благоевград, а на последно място по райони са учениците от Сливен, Шумен, София-област и Силистра.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР