По-добрата свързаност на региона ще е от полза както за

...
По-добрата свързаност на региона ще е от полза както за
Коментари Харесай

Габриел на инициативата „Три морета: По-добрата свързаност на региона ще е от полза за нас и за ЕС

„ По-добрата съгласуваност на района ще е от изгода както за нашите страни, по този начин и за Европейския съюз като цяло ", съобщи на 8-ата среща на върха на Инициативата „ Три морета “ вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

 

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел управлява българската делегация на Осмата среща на върха на Инициативата „ Три морета “, която се организира на 6-7 септември в Букурещ.

 

На събитието участват водачите на 12-те страни участнички, а основни тематики в дневния му ред са икономическото развиване, укрепването на сигурността в района, възстановяване на районната съгласуваност и активизиране на нужните вложения за значими за района инфраструктурни планове. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

 

Ръководителите на делегациите на страните участнички бяха посрещнати от президента на Румъния Клаус Йоханис, който е хазаин на форума.

 

В изявлението си в границите на срещата вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел благодари на президента Йоханис за семейството на срещата и неговите старания за по-нататъшно развиване на самодейността, както и на стратегическите сътрудници - Европейска комисия, Съединени американски щати и Германия за мощната и поредна поддръжка.

 

Вицепремиерът и министър на външните работи акцентира основното значение на свързаността и постигането на осезаеми резултати в стратегическите трансгранични и районни планове. „ По-добрата съгласуваност на района ще е от изгода както за нашите страни, по този начин и за Европейския съюз като цяло. Това значи по-добри стопански благоприятни условия и качество на живот за нашите жители, както и по-сплотен и мощен Европейски съюз, по-добре квалифициран за актуалните и бъдещите провокации “, сподели българският вицепремиер.

 

Мария Габриел уточни и значимостта на присъединението на България и Румъния към Шенген, което ще способства за постигането на задачите на самодейността „ Три морета “. Тя подчертава също на нуждата от по-голямо взаимоотношение сред предпочитаните планове на самодейността и насочените към нововъведения финансови принадлежности и стратегии на Европейски Съюз, като Програма „ Цифрова Европа “.

 

„ За страната ни основно значение има развиването на Иновационния фонд към самодейността и опцията за финансиране на планове от стратегическа значимост за България “, съобщи Габриел.

 

Ръководителят на българската делегация приветства присъединението на Гърция като 13-ата страна-участничка в самодейността и на Украйна и Молдова като асоциирани членове.

 

„ Силна воля, съгласувани дейности и увереност ще оказват помощ за насърчаването на обвързван, проспериращ и резистентен район “, бе посланието на българският вицепремиер.

 

На срещата водачите на страните от Инициативата „ Три морета “ одобриха и взаимна Декларация, която показва общите цели и цели на самодейността.

 

В рамките на форума вицепремиерът Мария Габриел организира и двустранни срещи със заместник-генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Улрик Кнудсен, специфичния делегат на президента на Съединени американски щати за климата Джон Кери и президента на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) Одил Рено-Басо.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР