По делата и проверките, свързани с премиера Бойко Борисов, е

...
По делата и проверките, свързани с премиера Бойко Борисов, е
Коментари Харесай

Гешев докладва на Брюксел: По делата на Борисов е работено задълбочено

По делата и инспекциите, свързани с премиера Бойко Борисов, е работено задълбочено, осъществени са всички вероятни и нужни дейности . Това дава отговор основният прокурор Иван Гешев на следващата порция въпроси на евродепутатите от подгрупата за наблюдаване на демокрацията, върховенството на закона и главните права. Отговорите на основния прокурор бяха оповестени късно в петък на уеб страницата на комисията ЛИБЕ на Европейския парламент, част от която е и подгрупата, написа „ Сега “.

Новите въпроси бяха заложени след второто чуване на българските управляващи от подгрупата, което бе на 8 януари. И тогава, както и през август предходната година нито Борисов, нито Гешев се явиха пред евродепутатите. А след чуването пристигнаха и спомагателни въпроси. Към Гешев има питания както за преписките за записите на Борисов, фотосите от спалнята му и " Барселонагейт ", по този начин и за пълномощията на основния прокурор и дали и по какъв начин се намесва по съответни каузи.

В отговорите се изяснява, че даже и основният прокурор не може да разгласява информация за досъдебните производства без разрешението на наблюдаващия прокурор.  Все отново от тях се схваща, че делото " Барселонагейт " на процедура е на трупчета .

Прокуратурата твърди, че няма нова информация от дадената на евродепутатите през септември 2020 г . Тогава тя изясни, че след сигнал от БОЕЦ до основния прокурор, Специализираната прокуратура е почнала кореспонденция по обявата в " Ел Периодико ". Обяснения са снети от лицата, посочени в сигнала (включително от премиера Бойко Борисов), предоставени са данъчни проверки и инспекции на физически и юридически лица.

Потърсено беше и подпомагане от Англия и от Испания. " Ел Периодико " разгласява и нова информация за продажбата на къщата. На 10 юли 2020 година Испания отговори, че следствието там се води от органите на реда организация Mossos D’Esquadra (автономна полиция на Каталуния) и профилираната прокуратура против корупцията и проведената престъпност в Барселона. Разследването е класифицирано като " поверително ", заради което изискваната информация от България може да бъде предоставена единствено при определяне на контакт сред наблюдаващите прокурори. На 22 юли в Испания е пратено името на наблюдаващия прокурор от спецпрокуратурата в София. " Въпреки предоставените данни за контакт и миналия дълъг интервал, правосъдните управляващи в Кралство Испания към момента не са се свързали с българските управляващи ", се споделяше в отговорите предишния септември. Разследването по случая не е завършило и в тази връзка е належащо да се изчакат и резултатите от предоставените одити на физически и юридически лица като информацията, поискана от способените органи в Кралство Испания, разгласи тогава държавното обвиняване.

По делото за фотосите и видеозаписа от спалнята на премиера са осъществени безусловно всички вероятни и нужни дейности  и следствието е спряно поради неразкриване на причинителя, написа прокуратурата. За инспекцията за аудиозаписите обвиняването осведоми Екологичен потенциал, че изчерпателен разбор е установил, че няма данни за осъществено закононарушение. Всъщност в тази инспекция прокуратурата даже не си направи труда да обясни Борисов ли е записан.

" Можете ли да изясните дали техническата експертиза удостоверява, че това е гласът на премиера Борисов? Предвид огромния публичен интерес към случая, това е много значима детайлност от следствието. В предходни ваши изказвания сте казвали, че прокуратурата разсекретява и разгласява доста материали по делата в публичен интерес. Ще визиите ли и техническата експертиза на записите и дейностите, осъществени от прокуратурата по този случай? ", попитаха Гешев евродепутатите. Искаха да знаят и дали се проверява търговия с въздействие или корист с власт поради казаното от Борисов с записите, че дава указания на държавни органи.

Гешев им дава отговор, че " основният прокурор и заместниците му не реализират управление и контрол по съответни каузи, заради което не бихме могли да ви предоставим желаната от вас информация по въпроси от 2 до 4 (за делата на Борисов, б.а.).

Правомощието за изговаряне по съответен прокурорски акт по линия на надзора за правда се употребява единствено в изключителни случаи, изяснява Гешев. Прокуратурата дава образец по какъв начин през 2019 година (тогава прокуратурата се ръководеше още от Сотир Цацаров) основният прокурор е отменил преустановяване на следствие в едвам 8 от 36 случая. А през 2020 година (вече Гешев , б.а.) от 28 случая, основният прокурор е почел единствено 9, като не е давал писмени инструкции за дейностите по следствията.  Има голям брой законови гаранции, че пълномощията на основния прокурор не са безспорни , твърди още Гешев.
Правителството до евродепутатите: Не знаем кои медии се финансират с европари
Правителството изяснява на Екологичен потенциал, че е приело проект за осъществяване на ограничения за превъзмогване на провокациите, посочени в отчета на Европейска комисия за върховенството на закона в България . Предвиждали се ограничения за " повишение успеваемостта на следствията на корупционни закононарушения и реализиране на по-солидни резултати във връзка с дефинитивни присъди в тази област ". Хвали се и с измененията в Наказателно-процесуален кодекс, които вкараха специфичен прокурор, който да се занимава единствено с следствие на основния и неговите заместници.

Евродепутатите питаха: Има съществени паники за плурализма и свободата и собствеността на медиите в България. Има ли медии, които са финансирани непосредствено или непряко от национални или европейски фондове и можете ли да предоставите лист на медиите, които получават фондове от Европейски Съюз?

Правителството дава отговор, че информацията за собствеността и финансирането на медиите се афишира в поддържания от Министерството на културата обществен указател. Министерството работи като депозитар на подадените заявления. " Осигуряването на гласност не е обвързвано с осъществяването на разбори, като  Министерството на културата не може да даде лист на медиите, които се устоят напълно или отчасти с фондове на Европейски Съюз ", написа в отговорите.

За златните паспорти, които България продължава да раздава макар риска от наказателна процедура, отговорите гласят, че в действителност страната няма желание да се откаже от това и законът е бил изменен за по-добър надзор. " Не са обсъждани оферти напълно да отпадне опцията за придобиване на българско поданство по натурализация от лица, които са създали вложения в България . Цели се постигането на баланс, като от една страна, желаеме да дадем явен знак към Европейската комисия, че ще прекратим неприятните практики на приемане на поданство против вложения, изключително такива, които не се поддържат. За страдание, през години обратно сме станали очевидци на такива неприятни практики. От друга страна, желаем, в случай че е допустимо да реализираме и консенсус, да не ограничим опцията за вложения в страната, доколкото сега сме изправени пред невиждана, както здравна рецесия, по този начин и подбудена от финансово-икономическа рецесия. Затова желаеме да забележим дали бихме могли да реализираме подобен баланс, като опитаме  да задълбочим опцията за приемане на право на престояване на чужденци против вложения против доста по-засилен надзор от страна на способените органи ", оправдават се управляващите.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР