По данни на регионалното министерство 35 000 души у нас

...
По данни на регионалното министерство 35 000 души у нас
Коментари Харесай

12 области у нас са на воден режим


По данни на районното министерство 35 000 души у нас са наранени от неналичието и режима на питейна вода. Все повече са митингите на жителите на засегнатите от безводие обитаеми места.

България не е измежду безводните региони, вода имаме задоволително, само че поради неверни управнически решения и прекачване на отговорности от години десетки обитаеми места у нас страдат.

По данни на районното министерство през юли тази година нарушено водоснабдяване има в 12 области.

През лятото съвсем всички села в община Перник са на воден режим. Изключение вършат само селата, чиято ВиК-мрежа черпи вода от язовир Студена. Три села в общината са на извънредно тежък режим - пускат им вода на един-два дни. В другите разчитат единствено на водата от кладенеца в двора.

Според общинската администрация на Перник главната причина за безводието е остарялата ВиК мрежа, с над 60 % течове и понижен дебит на личните водоизточници на селата. Решението на казуса е незабавен ремонт на ВиК мрежата.

" Ние влагаме съществени средства от личния си бюджет в замяна на ВиК мрежата тази година - над 5 милиона лв. в разнообразни елементи на града и разнообразни села на територията на общината. Но е редно и ВиК също да залага едни по съответни ограничения в капиталовата си стратегия ", сподели пред Българска национална телевизия Стефан Кръстев, заместител кмет на община Перник.

Не по-различна е картината и в област Велико Търново. 20 обитаеми места тук са на воден режим по същите аргументи както в Пернишко. В Драганово повече от 10 дни от чешмите на хората, които живеят в най-високите елементи на селото, не е потичала вода и те проведоха серия от митинги

Днес в Драганово стартира частична замяна на водопровода, която ще реши отчасти казуса с безводието

" Около 250 млн. ще се провиснал в цялата страна на всички общини, които имат подготвени планове, които в случай че имат плана подготвеност ще могат да решат един сериозен проблем. Това е отново кампанийно, на парче. Нужна е цялостна визия и смяна в метода, по който се финансират плановете, с цел да може да има изцяло решение на този въпрос ", сподели Огнян Стоянов, зам.- регионален шеф на Велико Търново.

Според специалисти от сектора, с цел да бъде заменена остарялата водопреносна мрежа в страната, са нужни близо 3 милиарда лв.. Затова и на този стадий никой не се наема да каже по кое време ще се реши големият проблем с безводието у нас.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР