По данни на ООН към 2023 г. Демократична република Конго

...
По данни на ООН към 2023 г. Демократична република Конго
Коментари Харесай

Близо 7 млн. души са вътрешно разселени в Конго

По данни на Организация на обединените нации към 2023 година Демократична република Конго е дом на почти 6,9 милиона вътрешно разселени хора.

Експерти споделят, че непрекъснатите междуобщностни спорове и продължаващите военни интервенции са главните фактори за обширни и повтарящи се разселвания, изключително в източния район.

„ Спомням си къщата ни в Кибумба и фермите. Нямахме проблеми с храната и децата ми се хранеха добре. Всичко беше наред. Днес обаче ние претърпяваме като сечем дърва за огрев. Домът ми липсва толкоз доста “, споделя Мама Ахади. Документален филм, озаглавен “A Silent War ”, наблюдава нейната история, споделя порталът Voice of America, представен от Нова.

„ Нуждаем се от по-ефективна и по-проактивна задача, способна да се оправи с проблемите със сигурността ”, счита Ахади. Според нея държавното управление на Конго не желае мир.

„ Помолихме ги да отворят път за нас, само че те отхвърлиха. Помолихме ги да седнат и да приказват с нас - те още веднъж отхвърлиха. Помолихме бежанците да се върнат по домовете си, само че те отхвърлиха и провокираха още проблеми ”, споделя деятел по правата на индивида. „ Има четири съществени аргументи за войната - съществуването на тези, които принудително желаят конгоанската народност. Второ, има хора, които търсят земя, с цел да живеят. Земя за земеделие и развъждане на добитък. Трето, има такива, които търсят власт. Те употребяват мощ и убиват хора, с цел да я получат. Четвъртата причина е известна на целия свят - страната е богата, изключително в щата Северно Киву всеки желае да заграби минералите в района ”, добавя деятелят.

Планините в източната част на Демократична република Конго са богати на злато, което от години, дружно с други скъпи изкопаеми, се придвижва контрабандно в прилежащи страни. Експерти споделят, че противозаконната търговия от дълго време подхранва десетките въоръжени групировки, които тормозят района от десетилетия.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР