По данни на НСИ българите са изгубили средно по около

...
По данни на НСИ българите са изгубили средно по около
Коментари Харесай

Изгубили сме средно по 3 месеца живот заради пандемията

По данни на Национален статистически институт българите са изгубили приблизително по към 3 месеца живот за интервала 2018 - 2020 година в следствие най - към този момент на COVID-19 пандемията.

С изключение на Кърджали, всички области в България бележат понижение в продължителността на живота на своите поданици. 

В някои области загубата е по-значима, да вземем за пример северозападните области и изключително област Видин, където намаляването на индикатора за предстояща дълготрайност на живота се показва в 1,2 години. Видин е региона, в която продължителността на живота е най-ниска от цялата страна. 

На другия завършек на спектъра се намира област Кърджали, където хората живеят най-дълго, повече от междинното за страната и нямат загуба на години живот в резултат на пандемията през обсъждания интервал. Жителите на региона са със междинна предстояща дълготрайност на живота от 76,7 години.

Само за една година COVID-19 се трансформира в третата по значителност причина за гибел в България (с дял 7 на 100 в общата смъртност), изпреварвана единствено от заболяванията на кръвообращението (61%) и новообразуванията (15%), се показва в проучването.

Като изключим детската смъртност, която намалявапрез 2020 година, общата смъртност в България през 2020 година бележи сериозен растеж. Тя нараства от 1549 на 100 хиляди души на 1799 на 100 хиляди души от популацията по данни на Национален статистически институт.

Това внезапно нарастване в границите на една година се дължи както на смъртността от COVID-19, по този начин и на спомагателната смъртност от други заболявания и други аргументи вследствие на затрудненото действие на здравната система по време на рецесията. 

Рекордна смъртност от COVID-19 като дял от всички смъртни случаи в една област е маркирана в област Благоевград - 10 на 100 от всички смъртни случаи се дължат на COVID-19 (при приблизително 6,9 на 100 за страната). Висок е делът на смъртността от COVID-19 също в области Пловдив (8,8 на сто) и Смолян (8,7 на сто).
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР