По данни на Националното представителство на студентските съвети, във висшите

...
По данни на Националното представителство на студентските съвети, във висшите
Коментари Харесай

По какви правила ще гласуват студентите на 4-ти април?

По данни на Националното посланичество на студентските препоръки, във висшите учебни заведения у нас са записани към 180 000 студенти. По-голямата част от тях са в София. Заради епидемията, знаете, студентите учат отдалечено и множеството от тях са по родните си места. Тези, които са покрай университета си, ще могат да гласоподават.

Анна-Мария учи публицистика в УНСС. Макар,ч е може да върви на лекции от вкъщи си в Костенец е останала в София, тъй като работи.

" Тъй като съм в София, ще гласоподавам в София ", сподели студентката Анна Мария Балабанова.

Студентките книжки на всички в УНСС са електронни. Това става известно е проблем за студентите, които желаят да гласоподават.

" Май сме поизпреварили малко останалите действия в страната. Електронната студентска брошура е нещо като банкова карта. Липсват другите реквизити, които са на хартиената ", сподели ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров.

За това по инструкции на ЦИК в деня на вота УНСС ще издава уверения на студентите, които желаят да гласоподават в София.

" Това не се явява като проблем. За мен персонално не е спънка ", сподели студентката Анна-Мария Балабанова.

" Ще се води указател на издадените уверения, че те в действителност са студенти в университета, с цел да няма повторения и да не гласоподава някой по два пъти. Така че всички ограничения са взети в това отношение ", споделя ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров.

Студентите, които не са по родните си места, ще могат да гласоподават единствено с хартиени книжки.

" Трябва да имат удостоверен учебен срок в студетската си брошура. Ще могат да отидат в определена от тях секция да гласоподават. Като ще им бъде дадена декларация в СИК, която да попълнят, че не са дали своят вот и няма да гласоподават на друго място ", сподели представителят на ЦИК Таня Цанева.

От Националното посланичество на студентските препоръки пресмятат, че макар епидемията доста студенти са в градовете, в които учат.

" Около 65% са в своите обитаеми места. Около 35% са в своите общежития ", сподели ръководителят на Национално посланичество на Студентските препоръки Даниел Парушев.

Студентските препоръки ще започват ифнромационна акция за вота на 4-ти април. Заради ковид персоналните карти изтекли до 31-ви януари тази година се удължават с 6 месеца, припомнят от Министерство на вътрешните работи.

" Хората без да си извадят уверение, че са подали към този момент документи не е належащо. Могат да гласоподават с тези документи, чийто период е изминал ", сподели представителят на ЦИК Таня Цанева.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР