По данни на Националния център за действие при инциденти в

...
По данни на Националния център за действие при инциденти в
Коментари Харесай

Два пъти е нараснал делът на киберизмамите у нас през 2020 г.

По данни на Националния център за деяние при произшествия в осведомителната сигурност към ДАЕУ, в случай че през 2016 година измамите са били 24 % от общия дял на киберинцидентите у нас, през 2020 година техния дял е повишен два пъти, или 48 на 100.

През тези години висок се резервира и процентът на злонамерения код - 30 на 100 през 2016 година и 35 на 100 през тази година. Това е споделил зам.-председателят на ДАЕУ Красимир Симонски, при откриването на интернационалната конференция по киберсигурност InfoSec SEE 2020, представен от пресцентъра на държавната организация.

По думите му, "когато обединим старания освен на национално, само че и на интернационално равнище, можем да противодействаме по-ефективно на все по-агресивните хакерски атаки ".

Симонски допълнил, че за идния програмен интервал 2021-2027г., ДАЕУ се е заела да актуализира Стратегията за киберсигурност и Пътната карта към нея. Той е показал, че по Механизма за възобновяване и резистентност, за България са планувани 6,2 милиарда евро, от които най-малко 20 на 100 са за планове в региона на така наречен дигитален преход - създаване на високоскоростни мрежи, цифровизация на обществената администрация, обезпечаване на гигабитова съгласуваност за центрове на обществения живот - здания, лечебни заведения, гари, учебни заведения, цифровизация на основни браншове като опазване на здравето, превоз и обучение.

По новата Оперативна стратегия за нововъведения и цифрова промяна, за "Digital " са планувани 260 милиона евро. Българските планове за дигитален преход по Европейския механизъм за възобновяване и резистентност ще бъдат готови в партньорство на страната с бизнеса. Очакваме, ИТ секторът да се включи интензивно с хрумвания и планови оферти, оповестил Симонски.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР