По данни на Националния статистически институт близо 22% са работещите

...
По данни на Националния статистически институт близо 22% са работещите
Коментари Харесай

Близо 22% са работещите бедни у нас

По данни на Националния статистически институт близо 22% са работещите небогати към края на 2022 година, като по-голям е процентът на дамите. Това заяви ръководителят на Икономическия и обществен съвет (ИСС) Зорница Русинова по време на съвещанието на Комисията по труда, обществената и демографската политика в Народното събрание.

Средната работна заплата за страната през третото тримесечие на 2023 година е 2000 лева

Народното събрание е упълномощило на ИСС да направи разбор на аргументите, факторите и трендовете за съществуването и обсега на групата на т.нар работещи небогати. Ще бъдат дадени рекомендации и оферти за законодателни промени за ограничението на това събитие.

Русинова счита, че анализът ще показа по-реалистична от досегашната картина за профила на тази група от обществото. " Може би обсегът би трябвало да включва и ясна обществена демографска характерност на работещите небогати и на вида претовареност, с цел да се види по какъв начин да се създадат обособените профили, разбивки по пол и възраст ", уточни тя.

" Това е проблем за България, тъй като сме с най-лошите индикатори що се отнася за бедността в Европейския съюз. Това е навременна тематика ", разяснява депутатът Георги Гьоков от „ Българска социалистическа партия за България “.

Когато беше предоставен този разбор, концепцията по-скоро беше да се концентрираме върху аспекта на труда при работещите небогати и в частта „ труд “ да се изследват факторите на ниското трудово заплащане – дали повода се дължи на ниска степен на подготовка и дефицит на избрани умения, на здравословно положение, неприятна дисциплинираност, на организацията на труда и определението на компании, дали има наклонност за поддържане на ниски работни заплати и други, разяснява ръководителят на отрасловата парламентарна комисия Деница Сачева (ГЕРБ-СДС).

Очаква се отчетът да се изготви в границите на първото полугодие на актуалната година. Директивата за минималната работна заплата би трябвало да се транспонира до края на годината, подсети в края на съвещанието Русинова. ИСС ще направи и разбор за пенсионната система.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР