По данни на Министерството на финансите, Стара Загора е в

...
По данни на Министерството на финансите, Стара Загора е в
Коментари Харесай

Стара Загора е сред общините с най-добро финансово състояние

По данни на Министерството на финансите, Стара Загора е в групата на общините в България, които са в най-хубаво финансово положение. Местните налози и такси са едни от най-ниските по отношение на останалите огромни общини и не са променяни от 2012 година Това съобщи по време на годишния си доклад кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Същевременно, без да се натоварват финансово хората, в общината се правят огромни планове за възстановяване на градската среда, на уличната, просветителната, културната и спортна инфраструктура с европейски средства.

„ Това се реализира с по-голяма успеваемост. С транспарантни публични поръчки ние успяхме да понижим цените на доста от услугите, които Общината употребява. По времето на някогашния кмет проф. Светлин Танчев, сметосъбирането и сметоизвозването струваше на година 7,5 млн. лв.. Ние успяхме да го понижим на 6,5 млн. лв.. За два мандата се икономисват 8 млн. лв. ” – сподели Живко Тодоров. Редуцирани са цените за улично осветяване с 30%, а за асфалтиране и ремонт и промяна на тротоари – са измежду най-ниските в страната.

Кметът на Община Стара Загора е безапелационен обаче, че колите, които замърсяват повече атмосферния въздух, би трябвало да заплащат по-висок налог.

„ Във всеки един налог би трябвало да има заложена философия, смисъл и дух. В този случай, с оглед и на проблемите, които има България с най-замърсения въздух в Европа, всички сме виновни към околната среда. Ако обществото счита, че би трябвало данъкът да остане подобен и той се резервира, дано знае какви са заканите от това. И когато идващите години някой пристигна да стачкува за какво е нечист въздухът, да е наясно с повода ” – съобщи кметът на Стара Загора.

По време на доклада той подчертава и на Индустриалната зона „ Загоре ” от съвременен вид, която ще стартира да се построява при започване на идната година. Към нея към този момент има деклариран инвеститорски интерес, а продажната цена на квадратен метър ще бъде сред 22 и 25 евро. Акционер в индустриалната зона е Национална компания „ Индустриални зони “ ЕАД с вноска от 3,5 млн. лева, „ Ще има резултат за града – по-висока претовареност, ще се заплащат налози в бюджета на Общината “ – добави Живко Тодоров.

Той регистрира и осъществяването на плановете, които се осъществят в общината с европейски средства. „ Знам, че сега жителите на Стара Загора са затруднени поради огромните поправки, които се правят в центъра на града, в парк „ Митрополит Методий Кусев ” и на моста към индустриалната зона, само че те изискват нужното време. След края им хората ще усетят позитивната смяна. Ако до 20 декември не бъде приключен ремонтът в централната част на града, изпълнителят ще стартира да заплаща наказания. Ще бъдем безкомпромисни както със периода на осъществяване, по този начин и с качеството ” – съобщи кметът.

„ Проектът за надлеза над бул. „ Славянски “ е конфликтен, тъй като затворихме съвсем цялото придвижване в града поради осъществяването му, което сътвори доста неудобства за жителите. Мостът беше рисков “ – безапелационен е Живко Тодоров. След неговото осъществяване ще има четири платна а придвижване, което ще облекчи трафика. Ще бъдат построени комфортни тротоари и велоалея, както и две кръгови уреди по бул. „ Славянски ”.

Живко Тодоров напомни, че през последните години напълно беше освежен градският превоз. Направиха се комфортни спирки с електронни табла. Предстои да се вкара видеонаблюдение на основни кръстовища. Ще бъдат инсталирани интелигенти светофари, които ще контролират трафика. Автобусите и тролейбусите ще бъдат оборудвани с автоматизирана система за таксуване.

Община Стара Загора има извоюван план по Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС). Ще се ремонтира водоснабдителната мрежа, ще се асфалтират улиците и ще се построи канализационна мрежа, тъй като такава липсва в една част от квартала.

Започва повсеместен ремонт на съветския пазар, който ще придобие съвременен образ, а улицата до него ще бъде с четири платна.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР