По данни на Министерство на земеделието през 2017 г. площите

...
По данни на Министерство на земеделието през 2017 г. площите
Коментари Харесай

Площите се топят, внасяме от ЕС и трети страни

По данни на Министерство на земеделието през 2017 година площите с ориз в България са били 96 155 дка. Това е понижение с близо 5 % спрямо миналата година.

 Оризови ферми в България - 85 бр., съсредоточени в областите Пловдив, Пазарджик и Стара Загора. Вътрешното ползване на ориз - 32-35 хиляди тона на годишна база, а средногодишна консумация на човек от домакинство 6,5 кг. ориз. Оризови ферми в България - 85 броя. Преработката се реализира в 17 бр. мелници на територията на страната. Преработвателни предприятия - модерно съоръжение и добър потенциал - не се натоварва в цялостен размер заради незадоволително суровина.

Страната е чист експортьор на ориз. 80-90% от количествата изнасяни за Европейски Съюз са с дестинация Румъния, Словения, Унгария, Чешка република, Хърватия. Голяма част се изнася за Турция и Сърбия. Повече от 40% от целия импорт на ориз е от трети страни - Индия, Египет, Мианмар, Камбоджа. От ЕС  внасяме главно от Гърция, Испания, Италия и Румъния.

Подпомагането в бранша е по следните посоки: Схема за единно заплащане на повърхност: 198 лева./ха, преразпределително заплащане -147.31 лева./ха, зелени директни заплащания - 124.00 лева./ха. По схемата за отстъпка от цената на акциза върху газьола, употребен при първичното селскостопанско произвеждане, се заплаща по 40 стотинки.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР