По данни на КТ Подкрепа“ бедното население на страната е

...
По данни на КТ Подкрепа“ бедното население на страната е
Коментари Харесай

Един от четирима едва свързва двата края, потребителската кошница литна в небесата

По данни на КТ „ Подкрепа “ бедното население на страната е към 25%. Отчита се скок в цените на зеленчуците на едро. Картофите са поскъпнали с 14%, зелето с 43%, а морковите с 39%. Това са данните на Държавната комисия по стоковите тържища и борси. Повишение има и при главните хранителни артикули – олиото бележи растеж с 30%, яйцата с 22%, а пилешкото месо с 15 на 100. Увеличение има и при брашното, и при захарта.

На този декор потребителската кошница към този момент излиза 79 лева, за съпоставяне предходната година главните артикули са коствали 73 лева, а през 2019 година – 68 лева

Поскъпването разясниха представители на работодателите, обществените сътрудници и страната пред bTV.

Според ръководителя на Комисията по стокови тържища и борси Владимир Иванов пазарът у нас е високо конкурентен, което въздейства за по плавното повдигане на цените.

„ В избрани артикули има по-голяма динамичност – плодовете и зеленчуците. Там климатът е причина, не ценовата нервност с ресурсите. При главните хранителни артикули нарастването е най-вече при млечните артикули – с към 10%. При месото цената е същата като предходната година “, добави той.

Иванов сподели още, че единствената стока с пикови стойности е олиото, като скокът на цената е почнал още април предходната година.

Председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева съобщи, че към този момент се усеща смяна в цената на хляба. „ Доставната цена е едвам 50% от това, на което се търгува до крайния консуматор. Затова работодателските организации имаме предложение – 9% Данък добавена стойност на съществени храни. На пазара има самун, чиято цена минава 10 лева, т.е. има доста типове самун, при главните има покачена себестойност, която към момента не е отразена в договорните връзки с комерсиалните вериги “, съобщи тя.

Икономическият консултант в КТ „ Подкрепа “ Ваня Григорова съобщи, че инфлацията ще понижи покупателната дарба на множеството хора. „ На една минимална заплата от 650 лева, чистата сума, която получава човек е към 540 лева Около 85 лева от тази сума отива за Данък добавена стойност. Тоест – ние натоварваме най-ниско доходните групи от популацията “, изясни представителят на синдикатите и добави, че поддържат предлагането за понижаване на Данък добавена стойност при главните артикули.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР