По данни на испанските власти граждани на 34 страни са

...
По данни на испанските власти граждани на 34 страни са
Коментари Харесай

Терористите в Испания са планирали по-мащабни нападения

По данни на испанските управляващи жители на 34 страни са измежду починалите и ранените в Барселона и Камбрилас.

Още по тематиката 7 апр 2017
Най-малко 84 са починалите във френския град откакто 15-метров камион се вряза измежду голям брой от хора
15 юли 2016

Испанският министър председател дефинира атентата в Барселона като " джихадитска офанзива ", осъществена от " Ислямска страна ", която пое и отговорността.Заподозрените за двете терористични офанзиви в Испания са възнамерявали по-мащабни набези, разкри полицията. Службите търсят водача на микробуса, който в четвъртък следобяд се вряза в огромна група от хора в центъра на Барселона. Главен обвинен за офанзивата с вана, при която починаха 13 индивида и над 100 бяха ранени, е 17-годишният Муса Укабир. Разследващите прецизират пред испанските медии, че към момента не е ясно дали Муса е бил водач на микробуса.

По-късно в курортното градче Камбрилс, на 120 км от Барселона, петима терористи, препасани с подправени пояси с експлозиви, бяха премахнати от полицията, откакто в ранните часове на 18 август са се врязали с кола в хора при втора офанзива, замислена да повтори първата. Една жена е починала, а шестима индивида са ранени, в това число служител на реда.

По данни на испанските управляващи жители на 34 страни са измежду починалите и ранените в Барселона и Камбрилас. Към момента няма информация за потърпевши българи, заяви Министерството на външните работи.

Испанският министър председател Мариано Райхой дефинира случилото се като " джихадитска офанзива ", осъществена от " Ислямска страна ", която пък пое отговорността за атентата в Барселона. Той е най-кървавият в Испания от 2004 година, когато бяха взривени пътнически влакове в Мадрид и починаха 191 души.

Подготовка за по-сериозни офанзиви

Испанската полиция счита, че терористичната група е възнамерявала още по-сериозни набези в Барселона. Местните медии оповестиха, че нападателите са имали желание да сложат в колата газови бутилки за офанзивата. Освен това бомбени цели в Барселона са били един от знаците на града - катедралата " Саграда Фамилия ", и крайбрежната част.

Директорът на каталунската полиция Жозен Луис Траперо съобщи пред локалните медии, че гърмежът в град Алканар в южната част на Каталуня рано в четвъртък в помещение, където се произвеждали експлозиви, евентуално е избавил Барселона и други елементи на провинцията от " доста по-мощен " атентат. По думите му Алканар бил и центърът, от който месеци наред работила клетката, виновна за нападението в центъра на Барселона и другото в курорта Камбрилс.

Полицията публично удостовери, че работи по връзката сред случая, при който починаха един хипотетичен участник в клетката и един испански жител, чийто дом беше в непосредствена непосредственост до гърмежа. Вероятно този случай е фрустрирал атентаторите и те потърсили различен метод да извършат действието си, сподели Траперо. След детонацията им се наложило да импровизират и " да работят по по-прост метод ", добави той. До момента има четирима задържани за нападенията.

Лидерите на Каталуния не се отхвърлят от референдума за самостоятелност

Лидерите на Каталуния оповестиха, че терористичните офанзиви в Барселона и Камбрилс няма да повлияят на проектите им да провеждат през октомври референдум за разединение на самостоятелната област от Испания, написа Reuters. Атентатите бяха осъществени в миг на огромно напрежение сред Мадрид и Барселона преди планувания референдум.

Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон съобщи в петък за радио " Онда Серо ", че акцията за самостоятелност не би трябвало да се намесва и да бъде употребена за добиване на политически дивиденти.
Запитан за публицистична публикация във вестник " Паис ", която приканва каталунците да се върнат към действителността след нападенията, Пучдемон съобщи: " Да се смесват сегашните цели, а точно отговорът на терористичната опасност и грижата за жертвите, с каквото и да било друго ми се коства безчестно. Нашият град не е първият или единственият в Европа, където е било осъществено сходно всеобщо ликвидиране. "

Веднага след офанзивата в Барселона Пучдемон и испанският министър председател Мариано Рахой разговаряха по телефона, само че по-късно организираха обособени съвещания със съветниците си в каталунската столица, отбелязва организацията. В петък обаче двамата демонстрираха повече единение и се появиха дружно на конференция след обща среща. " За нас е значимо да можем да действаме като екип ", сподели Рахой.
Акциите на компании в туризма и превоза пострадаха

Силна ликвидация на акции в туристическия бизнес и превоза беляза началото на борсовата търговия в петък в Европа след атентата в Барселона. Испанският водещ борсов показател IBEX 35 стартира търговията със спад от 1.17% до 10 321.60 пункта, към обяд отстъплението беше 1.03% и приключи деня на алено с 0.56%. Общоевропейският показател STOXX 600 загуби след един час 0.9%, а в края на търговията понижението беше 0.71%
Понижението откри най-силен отзив измежду скъпите бумаги на фирмите от туристическия и транспортния бранш. С най-големи загуби при започване на търговията бяха акциите на нискобюджетните самолетни компании – Easyjet и Ryanair, както и British Airways и Lufthansa, които регистрират намаляване сред 2 и 3.4%. Книжата на Air France се обезцениха с близо 4%, а тези на IAG – притежателя на British Airways, с съвсем 3%. Компаниите от туристическия бранш поевтиняха приблизително с 1.5%. В края на деня книжата на немската самолетна компания приключиха с леко покачване, до момента в който тези на Easyjet, Ryanair и Air France ограничиха спада си надлежно до 0.85%, 1.25% и 1.59%.
Според старшия анализатор на ETX Capital Нийл Уилсън самолетните компании са най-предразположени да пострадат финансово, защото оперативната им активност е тясно обвързвана с туризма.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР