По данни на геологическата топографска служба на САЩ, в бъдеще

...
По данни на геологическата топографска служба на САЩ, в бъдеще
Коментари Харесай

Има риск от катастрофално изригване на Килауеа

По данни на геологическата топографска работа на Съединени американски щати, в бъдеще е допустимо да се чака пагубно експлоадиране на настоящият хавайски вулкан Килауеа. Причината ще е съществуването на вода в долните елементи на кратера, написа Live Science. 
Наблюденията демонстрират, че натрупалата се в кратера вода образува три водоема с незнайна дълбочина. Най-широкият от тях е с широчина 11-14 метра. Водоемите са се образували поради процепите в скалите, през които се процежда водата. През предходната година мощните изригвания на Килауеа доведоха до това, че кратерът се спусна с 300 метра надолу, което го направи предразположен на въздействието на грунтовите води.
Според специалистите рано или късно водоемите ще се съединят и ще образуват езеро. При изригване магмата ще трансформира събралата се вода в пара и ще провокира гърмеж, който ще изхвърли във въздуха голямо количество скални формирания и пепел. Обемът на магмата също може да се усили поради появяването на голям брой газови мехурчета, което ще усили гърмежа.

Килауеа е деен вулкан на Хавай. Намира се на източния скат на планината Мауна Лоа. Висок е 1247 м. Представлява щит с диаметър 35 kм, на върха с калдера. В нея са кратерите Халемаумау и Килауеа Ики с краткотрайно съществуващи лавови езера. През 1965 година се е образувал кратерът Макапахи, също с лавово езеро. Килауеа непрестанно изригва.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР