По данни на ГДБОП има съмнение за извършено престъпление по

...
По данни на ГДБОП има съмнение за извършено престъпление по
Коментари Харесай

Костадин Ангелов: Има съмнение за извършено престъпление при изнасянето на медикаменти

" По данни на ГДБОП има подозрение за осъществено закононарушение по линията на изнасянето на лекарства в моменти, в които има сериозна потребност и дефицит от тях. Ако е осъществено закононарушение, ще желая да знам кои са компаниите, които са го създали и има ли институции, които са го проспали. Има проведена активност ", съобщи в ефира на Българска национална телевизия Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС.

По думите му в понеделник депутатите се събират на изключителна здравна комисия, с цел да изслушат министъра и всички страни по проблема със системата СЕСПА - за какво не работи дейно и за какво медикаментите не могат да бъдат проследени.

" Целта на електронните предписания е следенето. Ще създадем в случай че би трябвало и законова смяна, с цел да се направи виртуален склад. Във всеки един миг страната да може да вижда къде е медикаментът, къде се намира опаковката - в собственик с позволение за приложимост, в търговец на едро, дистрибутор, в аптека. Лекарите ще могат да виждат какво изписват. Сега какво се случва - лекарите изписват медикаменти, които са регистрирани, а аптекарите работят с медикаменти, които са налични ", означи Костадин Ангелов.

Той акцентира, че ползата на търговците би трябвало да стартира тогава, когато е удовлетворен последният интерес на българския пациент.

" Важен е въпросът кой е този индивид или обект, който стои над министрите на опазването на здравето и може да ги управлява и поучава ", добави Костадин Ангелов.

Той разясни, че България е преди всичко по приложимост на антибиотици в Европейския съюз без лекарско наставление, което в бъдеще може да докара до рискова устойчивост.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР