По данни на БНБ само за първите 3 месеца на

...
По данни на БНБ само за първите 3 месеца на
Коментари Харесай

2,5 млрд. лева са отпуснати като бързи кредити само за първите три месеца на годината

По данни на Българска народна банка единствено за първите 3 месеца на годината са отпуснати общо 2 милиарда и 522 млн. лева като бързи заеми. Това съобщи омбудсманът Мая Манолова по време на инициираната от нея кръгла маса по проблемите на жителите с компаниите за бързи заеми.

За последните 3 години при омбудсмана са пристигнали над 3700 тъжби на жители, които са били излъгани от компании за бързи заеми. 

200 млн. лв. са така наречен неприятни заеми или забавените за връщане такива.

„ Това число обаче не би трябвало да се приема еднопосочно, защото една огромна част от тези заеми се продават на колекторски компании. По данни на асоциацията на колекторите, 19 % от необслужените заеми, които са продадени на компании за събиране на вземания, идват точно от бързи заеми “, уточни Манолова.

„ България е в топ 5 на страните от Европейски Съюз по неприятни заеми. За 2018 година необслужените заеми са на стойност 800 млн., като 600 млн. от тях са потребителски от физически лица “, сподели Манолова.

Тя даде образци с редица проблеми на хората с компаниите за бързи заеми. 

Те постоянно имат наказателна клауза за неосигуряване на гарант, който би трябвало да взима да вземем за пример 7 пъти по-високо заплащане от минималната заплата. Друг проблем е обезпечаването на банковата гаранция, която е ясно, че не могат да получат поради ниското обществено състояние на кредитоискателя.

„ Абсурдно е настояването за даване на гарант или банкова гаранция в тридневен период след отпущането на заема. Т.е. компанията изнапред е наясно, че няма по какъв начин да бъде изпълнено едно такова изискване “, разяснява омбудсманът и добави, че това е метод за увеличение на възнаградителната рента.

По думите й честа процедура на компаниите за бързи заеми е да включват така наречен пакети с спомагателни услуги, които са още един метод за увеличение на същата тази възнаградителна рента, както и метод да се прескочи в някои случаи неведнъж годишния % на разноските по един заем.

Сред другите проблеми, които открои Манолова, са взимането на такса за извънсъдебно събиране на заема, което съгласно омбудсмана значи, че тези компании желаят от хората авансово да си платят за това, че ще ги тормозят по телефона, с писма, у дома, на работното им място, а също и че взимат такси за домашно посещаване.

„ Имаме недоволства от жители за несъразмерно високи застрахователни награди “, каза Манолова и даде образец, че за заем от 2000 лева, се желае 1540 лева застраховка, която освен това важи единствено в границите на една седмица.

Мая Манолова напомни, че преди над 4 месеца в Народното събрание е импортиран законопроект за промени в Гражданско процесуалния кодекс. Неговата цел е въвеждането на обвързване за съда в заповедното произвеждане да следи служебно за неравноправни клаузи в договорите. Така всичките големите лихви, неустойки и компенсации ще бъдат анулирани като оскъдни от българските съдилища.

До две седмици ще бъде импортиран и законопроект за частния банкрут. 

„ Много задълбочено и отдавна работим с сътрудниците за подобен закон. Ще го внесем в Народното събрание и ще упражним напън за приемането му от народните представители. Разбира се, преди този момент ще създадем разисквания с виновните институции “, разяснява Манолова.

Манолова беше безапелационна, че изброените образци са в нарушаване на разпоредбите и би трябвало да бъдат освен прекратени, само че и глобени. Според нея казусът е в неналичието на надзор върху компаниите за бързи заеми, тъй като единственият орган, които ги управлява, е Комисията за отбрана на потребителите, само че тя няма по какъв начин да управлява всекидневно близо 100 компании в бранша.

Омбудсманът подчертава още, че с цел да бъде упражнявана подобен тип активност, е належащо лицензиране на компаниите за бързи заеми, което Българска народна банка би могла да издава.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР