По данни на Агенцията за социално подпомагане (АСП) към настоящия

...
По данни на Агенцията за социално подпомагане (АСП) към настоящия
Коментари Харесай

Закриват домовете за хора с увреждания до 2035 г.

По данни на Агенцията за обществено подкрепяне (АСП) към сегашния миг на територията на цялата страна с финансиране от държавния бюджет действат общо 27 дома за пълнолетни лица с умствена назадничавост (ДПЛУИ), с общ потенциал 2 080 места, от които 2 021 са заети; 13 дома за пълнолетни лица с психологични разстройства (ДПЛПР), с общ потенциал 1 020 места, от които заетите са 977. Това декларира общественият министър Бисер Петков в отговор на депутатско запитване за броя на домовете за лица с умствена назадничавост и душевен разстройства.
Към момента чакащите за настаняване в ДПЛУИ са 169 лица; за ДПЛПР чакат 658 лица.
За осъществяване на Националната тактика за дълготрайна грижа през м. януари 2018 година Министерският съвет одобри План за деяние за интервала 2018-2021 година Планът е в сходство с визията, целите и задачите на тактиката и обгръща ограниченията за първия стадий от осъществяването на процеса на деинституционализация на грижата за хората с увреждания и възрастните хора, който би трябвало да бъде приключен до 2035 година С осъществяването на проекта ще се закрият 10 профилирани институции (5 дома за пълнолетни лица с умствена назадничавост и 5 дома за пълнолетни лица с психологични разстройства), като от тях ще бъдат изведени 786 консуматори (405 лица с психологични разстройства и 381 лица с интелектуални затруднения).
През последните години се следи наклонност за търсене на от ден на ден обществени услуги в общността, без значение че има чакащи и за профилираните институции. Мрежата от обществени услуги в общността за поддръжка на уязвимите групи се развива поредно. С финансиране от държавния бюджет към м. май 2019 година се дават 551 обществени услуги в общността с опция за поддръжка и резидентна грижа на 10 172 пълнолетни лица от уязвими групи, в това число на хора с интелектуални усложнения и психологични разстройства (дневни центрове, центрове за обществена рехабилитация и интеграция, предпазени, следени и преходни жилища, центрове за настаняване от фамилен вид и др.).
За поддръжката на лицата с интелектуални усложнения и лицата с психологични разстройства е от огромно значение и подобряването на нормативната уредба в региона на обществените услуги и основаването на благоприятни условия за развиване на интегрирани услуги.
С оглед реализирането на процеса на деинституционализация е планувано съществуващите домове за пълнолетни лица с умствена назадничавост и домове за пълнолетни лица с психологични разстройства да се закрият до 1 януари 2035 година, се споделя още в отговора на министъра.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР