По данни на АФАД трусът е регистриран в 18:06 ч.

...
По данни на АФАД трусът е регистриран в 18:06 ч.
Коментари Харесай

Земетресение от 5 по Рихтер предизвика паника в централния турски град Коня

По данни на АФАД трусът е регистриран в 18:06 ч. Епицентърът му е бил в региона Селчуклу, с дребна дълбочина от 7,24 километра (4,49 мили), усетен е в разнообразни области на провинцията.

Кметът на Коня Угур Ибрахим Алтай съобщи пред държавната телевизия ТРТ-Хабер, че към този момент няма информация за потърпевши хора и за нанесени вреди.

Merkez Üssü Selçuklu Olan 4.7 Büyüklüğünde...
— Ali ALEMDAROĞLU (@alemdaroglu28)

Кадри, оповестени онлайн, обаче демонстрират паникьосани поданици, които бягат от домовете си след земетресението.

Миналата седмица южната провинция Адана беше разтърсена от земетресение с магнитуд 5,5 по Рихтер, което беше усетено в центъра на града и близките квартали, което провокира суматоха измежду жителите, които се втурнаха по улиците.

Земетресението в Коня идва съвсем шест месеца след две опустошителни трусове, които засегнаха големи елементи от югоизточния район на страната и убиха минимум 50 000 души.

Турция, изключително нейните огромни градове на запад, е изправена пред непрекъснат риск от трусове заради няколко разлома, пресичащи страната.

Около 18 000 починаха при мощни трусове, които удариха северозападна Турция през 1999 година

Здравните вреди: Половин година след 7,8 по Рихтер

Половин година след опустошителните трусове с магнитуд 7,8 по Рихтер в Южна Турция, страната продължава да записва земетресения, въпреки и не с такава мощ. Голямото земетресение на 6 февруари т.г. аргументи широкомащабни опустошения и беше последван от поредност мощни вторични земетресения. Десетки хиляди хора починаха, а милиони останаха без дом.

Преди ден здравната асоциация в района предупрежди за дълготрайни вреди върху здравето на популацията. Отломките са разчистени в по-голямата си част, само че дълготрайните здравословни проблеми не престават. Според Селяхаттин Ментеш, началник на здравната асоциация в южния турски град Адана, изключително застрашени са дамите и дребните деца.

``Липсва уравновесено хранене, което може да докара до нарушавания в развиването на децата. Бременните дами също са изложени на риск``, показва ръководителят на здравната асоциация.

" В района към този момент са регистрирани огромен брой преждевременни раждания и спонтанни аборти ", сподели Селяхаттин Ментеш. " Трудните интервенции би трябвало да се правят в Адана, а лечебните заведения там към този момент са претрупани ", добави той.

Лекарите означават и увеличение на случаите на меланхолия. " Има доста смъртни случаи, хората са изгубили всичко и животът, който им е останал, няма какво да им предложи ", означи Селяхаттин Ментеш.

Той също по този начин упрекна управляващите, че безотговорно изхвърлят парчета от срутените здания. Те не знаят дали те съдържат отрови като азбест и дали могат да обхванат в подпочвените води, обърна внимание Ментеш.

" Ние не знаем какво ще е равнището на заболеваемост от рак на белите дробове след пет или 10 години, както не знаем и по какъв начин непълноценното хранене ще засегне развиването на децата ", показва ръководителят на здравната асоциация в Адана.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР