По дани на Националния статистически институт в края на 2016

...
По дани на Националния статистически институт в края на 2016
Коментари Харесай

Усложнения по време на бременност крият риск от шизофрения при бебето

По дани на Националния статистически институт в края на 2016 година броят на болните, намиращи се под наблюдаване на психиатричните заведения е 126 452. Сред тях с най-голяма периодичност са случаите на умствена назадничавост - 397.3 на 100 хиляди, следвани от случаите на шизофрения - 363.2 на 100 хиляди (или 25 793 души).

Според ръководителя на Клиниката по психиатрия в Александровска болница, проф. Вихра Миланова, в България от шизофрения страдат сред 65 000 и 70 000 души.

Точните аргументи за положението към момента са обект на проучвания, като са открити разнообразни гени, които играят роля в развиването му. Някои изследвания демонстрират, че генетичните фактори са виновни за 80% от вероятността даден човек да страда от шизофрения. Други откриват, че рискът за детето се покачва два пъти, в случай че по време на бременността са зародили затруднения.

Ново изследване открива връзка сред болестта и единствения орган, който не предстои на рутинни проучвания след отстраняването му от тялото - плацентата.

Учените открили, че при някои затруднения по време на бременност като вирусна зараза да вземем за пример, рисково високо кръвно налягане при майката или друга сериозна обстановка, гени, които са свързани с шизофренията, се включват в плацентата.

Колкото по-силни признаци на стрес се откриват в този орган, толкоз повече от тези гени се оказали включени. Значение има и полът на детето - при момчетата включените гени били доста повече.

Това може косвено да промени ранното мозъчно развиване на плода и демонстрира връзката сред генетичната предразположеност към шизофрения и затрудненията в ранните стадии от живота. Както и че тази връзка наподобява се реализира посредством плацентата.

Проучването демонстрира, че комбинацията от висок генетичен риск и съществени затруднения по време на бременността покачва заплахата от развиване на шизофрения с пет пъти спрямо тази, която се следи единствено при мощна генетична предразположеност. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР