По-чист въздух и спиране на проектите за инсталации за горене

...
По-чист въздух и спиране на проектите за инсталации за горене
Коментари Харесай

Еколози на протест срещу инсталации за горене на отпадъци в София и Девня

По-чист въздух и прекъсване на плановете за съоръжения за горене на боклуци ще изискат на протестни шествия през днешния ден представители на сдруженията и „ Дишай Девня “, предава БНР.
Общото сред София и Девня са проектите на общините да изградят. В североизточния град сходни планове към този момент са осъществени, има и нови капиталови оферти. В столицата се планува през лятото да стартира градежът на оборудване, което ще създава топлинна и електрическа сила посредством изгаряне на RDF-гориво, добито от битови боклуци. В момента тече и търг за избор на реализатор на плана.
Наричат „ долината на огромната химия “. Изобилието на вода, сол и варовик в региона са причина за развиването на крупна химическа индустрия - произвеждане на електрическа енергия, цимент, захар, сода, торове и други. Постепенно Девня се снабдява и с друго наименование - „ долината на бавната гибел “. Специфичният релеф и климатичните особености, като честото безветрие, основават условия за централизация на атмосферни замърсители и радиационни мъгли. На този декор през последните години градът се трансформира в желано място за горене и депозиране на боклуци, сигнализира Ваня Захариева, ръководител на гражданското съдружие „ Дишай Девня “. Тя дава образци – мобилна апаратура за термично отнасяне на боклуци, цех за остарели гуми, площадка за предпазване на неопасни боклуци, горене на пестициди, RDF-отпадъци и медицински боклуци. И обобщава картината по този начин: „ боклуци, боклуци, боклуци “.
„ Затова сме тук, да изкрещим – „ Стоп! Девня не е котловина на боклука “, акцентира Захариева пред БНР. Тя е безапелационна, че „ изгарянето на боклуци и предприятията, свързани с това, не е стопанската система, която ни би трябвало “.
В столицата дебатите за построяването на инсинератора започнаха преди 10 години, когато Столичният общински съвет утвърди плана. Съоръжението би трябвало да бъде издигнато на площадката в зад Централна жп гара. От „ Московска 33 “ настояват, че инсталацията ще е от изгода за столичани. Боклукът - това е суровината, която ще е безвъзмездна. Така „ Топлофикация “ ще спести средства, които другояче би дала за природен газ.
Темата предизвика спорни реакции в обществото. Стигна се и до предложение за локален референдум, на който жителите да решат дали да се строи инсталацията, само че то бе отхвърлено от болшинството в Столичния общински съвет.
Консенсус измежду столичани към момента няма. Мнозина за първи път чуват за това.
„ Това, че се гори, не е най-лошото. Въпросът е по какъв начин ще се изгори. “
„ Не мисля, че е проблем, в случай, че има изгода от него. “
„ Това значи напълно да ни изтребят, както са ни емнали към този момент. “
„ Въздухът е задоволително замърсен, с цел да го замърсяваме в допълнение. “
На този декор през януари „ Топлофикация - София “ разгласи търг за избор на реализатор на плана. Крайният период за подаване на предложения е 15 март. Предвижда се инсталацията да бъде издигната до 2023 година, а строителните работи да стартират още през юли тази година. През 2020 година Върховният административен съд се произнесе - " Топлофикация София " не е потвърдила, че планът за инсинератор на боклуци не вреди на здравето на хората. Постановено бе преразглеждане на разрешението за построяването на оборудването. Жалбата бе подадена от Сдружение „ За Земята “.
„ Това дело се намира в съда. Следва да бъдат изяснени въпросите по отношение на здравния риск, нездравословни излъчвания, рискови боклуци от пепелта “, разяснява Десислава Стоянова, представител на екологичното съдружие.
На процедура планът към този момент се извършва, без да се изчака окончателното правосъдно решение и при отсъствието на утвърден отчет за оценката за въздействието върху околната среда.
Стоянова разяснява, че инсталацията се показва като нещо дейно, само че нейният потенциал е 180 хиляди тона боклуци годишно.
„ Които в продължение на 30 години би трябвало да се горят – това е „ животът “ на плана. В момента София създава по-малко от половината от този потенциал. Тази апаратура ще ни вкара в нещо като затворен кръг – ние би трябвало да пълним това „ страшилище “, с цел да може то да е дейно, да работи. Съответно това може да ни принуди да внасяме боклуци. “
Изграждането на инсталацията ще коства 350 милиона лв. с Данък добавена стойност, излиза наяве от публичната поръчка. Има доста скрити разноски, които би трябвало да бъдат оценени, когато вършим сметката кое е преференциално и кое не, прецизира Десислава Стоянова. При изгарянето на такива боклуци се отделя токсична пепел, която ще се изнася, има и друга пепел и шлака, добавя тя.
 Тръгна поръчката за когенерация на сила от отпадък в София Тръгна поръчката за когенерация на сила от отпадък в София
Днес бе стартирана дълго чаканата поръчка за по едно и също време генериране на електричество и топлота от отпадък в София. „ Топлофикация...
Инсинераторът ще се изплати до 26 години, а неговият живот е 30 години, прави равносметка Стоянова.
Изгарянето на отпадъците ще се трансформира в нов източник на атмосферно замърсяване, уверени са еколозите. „ Една такава апаратура единствено ще способства за микса от замърсители, които имаме към този момент в града “, счита Десислава Стоянова.
Природозащитниците виждат в инсинератора механизъм за изгаряне на десетки хиляди тонове скъпи първични материали, които биха могли да се рециклират и компостират.
От „ За Земята “ приканват за преустановяване на плана и вложение на безвъзмездната помощ от Европейската комисия в съоръжения за преработване и компостиране, както и за въвеждане на система за комфортно и дейно разделно събиране на отпадъците.
Протестните прояви в столицата са ситуирани в два часови пояса - сутринта и вечерта. В 18 часа шествие против горенето на боклуци ще тръгне от Министерството на здравеопазването към Министерство на околната среда и водите. Час по-късно в Дома на кино ще бъде открита фотоизложба, която демонстрира тревожната обстановка в град Девня.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР