По-честно ще е след името на всяка партия да има

...
По-честно ще е след името на всяка партия да има
Коментари Харесай

Към името на всяка партия да се прибави и това на основния спонсор, предлага Манолова

По-честно ще е след името на всяка партия да има наставка, която да демонстрира нейният главен спонсор. То да участва и в бюлетините. Ще има продуктово позициониране, малките екрани няма да може да им казвате имената в новините, само че можете да ги включите в рекламните блокове, разяснява през днешния ден пред Би Ти Ви концепцията за частно финансиране на политическите обединения омбудсманът Мая Манолова. Още през вчерашния ден тя предизвести, че в случай че такива текстове се одобряват от депутати, ще ги нападна пред Конституционния съд.

За момента разрешаването на отворено финансиране на политическите обединения, в което влизат и дарения от бизнеса, е утвърдено от бюджетната комисия. Този вид са финансиране на партиите излезе на дневен ред, откакто на първо четене Народното събрание одобри план за смяна на държавния бюджет, който планува държавната дотация да бъда понижена от 11 лв. на 1 лев. Днес предлагането за лев дотация ще се гледа на второ четене.

" Бизнесът евентуално заплаща и в този момент, само че това е отвън разпоредбите, прави се прикрито и е наказуемо. Даването на благоприятни условия за неограничена финансови дарения, действително ще разреши на партиите да обслужват корпоративни ползи ", добави Манолова.

Омбудсманът уточни, че това не е американският модел, тъй като в Съединени американски щати има предел на даренията от юридически и физически лица и е неразрешено непосредствено финансиране от корпорации. " Идеята е с дребни дарения да се оказва помощ на партиите. Тук контролът ще е следващ, какво като открият, че една партия е получила нелегално милиони левове, а тя към този момент е спечелила изборите ", добави тя.

 Към името на всяка партия да се прибави и това на главния спонсор, предлага Манолова
© Георги Кожухаров

Американският модел ще стане афганистански, счита Симеонов

В България американският модел на финансиране на партиите ще бъде афганистански, сподели водачът на НФСБ Валери Симеонов по Българска национална телевизия, в коментар по същата тематика. " Какво значи американски модел – финансиране, от което остават две партии ", добави той.

" Цялата тази тематика стартира с един анормален метод на правене на политика, политика на страст, политика напук. С едно спешно идване в Народното събрание министър председателят разпореди на неговата партия да внесе предложение за 1 лева ", напомни Симеонов.

Според него такова предложение ликвидира многопартийната народна власт. " Колкото и да не е прелестно на огромна част от нашите сънародници многопартийната народна власт е най-висшата форма на народна власт ", сподели още водачът на НФСБ.

1 лев дотация е рискова, само че опозицията го провокира

" 1 лева партийна дотация е рискова, само че опозицията го провокира ", сподели също пред Българска национална телевизия ръководителят на Комисията по културата и медиите и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов.

 Към името на всяка партия да се прибави и това на главния спонсор, предлага Манолова
© Велко Ангелов

Попитан дали 1 лева партийна дотация не обрича дребните партии, Рашидов отговори: " Зависи от апетитите. Аз да ги отговоря като неполитик. Аз съм от гражданската квота. Разбира се, че това ще се изроди в нещо друго. Всички знаем, че други хора ще ръководят процесите. Тогава този парламент още по-безсмислен ще стане. След това би трябвало да го понижим на 20 индивида ", сподели той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР