По-близо ли сме до съставянето на редовно правителство или много

...
По-близо ли сме до съставянето на редовно правителство или много
Коментари Харесай

Експертите: Варианти за съставяне на редовно правителство има

По-близо ли сме до съставянето на постоянно държавно управление или доста скоро страната ни още веднъж ще е изправена пред парламентарни избори? Този въпрос разясниха в студиото на bTV политологът Мария Пиргова и политическият анализатор Георги Харизанов.

„ Преговорите при президента са задоволително официални – не дават нещо ново, само че въпреки всичко станаха ясни позициите на партиите, изключително на първите две, че ГЕРБ ще се опита да направи държавно управление с „ Продължаваме промяната “. Ако не съумеят, ще се опитат да създадат държавно управление на болшинството. В този парламент има разнообразни болшинства, които дават съображение да си мислим, че държавно управление ще има “, сподели Мария Пиргова.

Държавата се нуждае от сложни решения, които не могат да бъдат взети от 60 народни представители, добави тя

За нея по-големият въпрос е дали това държавно управление ще бъде работещо. „ ГЕРБ ще упорства за присъединяване на партиите, т.е. да се носи партийна отговорност . Но ми се коства, че „ Продължаваме промяната “ няма да се съгласят с този вид “, добави още Пиргова.

Според нея ГЕРБ е в доста по-благоприятна обстановка от „ Продължаваме промяната “. Тя регистрира и обстоятелството, че този път Движение за права и свободи са „ изключително надъхани “ да поддържат постоянен кабинет и даже да вземат участие в него.

Ако очаквате поддръжка от ГЕРБ, да седнем на лидерска среща и да изясним в какво се показва тя, добави Борисов

„ Можем да перифразираме Валери Божинов, че „ обстановката след консултациите е като обстановката преди консултациите “. Негативният аспект на всичко , което се случи тези дни е, че при президента влизат и излизат едни политици и споделят: „ Трябва да има държавно управление “. Ние обаче това го знаем. Те се държат малко като девойките, които се явяват на състезания за хубост и споделят, че ще се борят за международен мир “, разяснява тематиката и Георги Харизанов.

Според него позитивното нещо, което се случи по време на консултациите с президента Румен Радев, е възобновяване на разговора сред него и водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, както и извънредно уместното изявление на съпредседателя на Демократична България Христо Иванов за фактора „ време “.

Макар и да няма кабинет ще има признат бюджет, сподели Василев

„ Варианти за сформиране на постоянно държавно управление има и те са доста. Надяваме се, че след днешното форсиране на обстановката от страна на ГЕРБ с брифинга от тази следобяд, да забележим някакви резултати. От ГЕРБ и преди изборите споделиха, че даже да са първа политическа мощ, ще търсят съдействие. Нека да чуем какво желае да прави втората политическа мощ и тогава ще имам малко повече изясненост “, сподели още Харизанов.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР