По-близо до хората - това е левият модел на управлениеЕмил

...
По-близо до хората - това е левият модел на управлениеЕмил
Коментари Харесай

Златоград има потенциал да се развива като умен град

" По-близо до хората - това е левият модел на ръководство "

Емил Хумчев е приключил компетентност " Туризъм " в Югозападния университет " Неофит Рилски " в Благоевград. Членува в Българска социалистическа партия от 2006 година, член е на Изпълнителното бюро на партията. Ангажиран е с проблемите на Златоград като някогашен общински консултант в продължение на четири мандата. От 2013 до 2014 е бил зам.-областен шеф на Смолян, а през първите 7 месеца на 2023 и регионален шеф.

- Какви са проблемите на Златоград и региона като цяло, господин Хумчев?
- Проблемите на Златоград не се разграничават изключително от тези на останалите общини в нашата област. Като регионален шеф на Смолян имах взор върху всички общини. Те са свързани най-много с инфраструктурата, с работните места и ниското възнаграждение, с обезлюдяването на района в резултат на всички тези неща. Все повече младежи напущат града и региона, за жалост.
- А какви промени съответно оферирате вие?
- Първото нещо, което би трябвало да създадем като нова власт, а аз съм сигурен, че нашата листа от претенденти за общински съветници и аз в качеството си на претендент за кмет, ще имаме триумф, е да подсигурим сигурността на жителите на цялата община. Трябва да се почистят сериозни точки от речните корита. Ние живеем в планински регион и при най-малкия дъжд даже, хората са обезпокоени. Това е първото нещо, с което ще се заемем, виждайки и финансите на общината. Изключително значимо е, с цел да подсигурим сигурността на хората в идния зимен сезон.
В дълготраен проект би трябвало да помислим за облагородяване на дребните обитаеми места, които са прелестни и имат огромен капацитет за развиване и на стопанската система и на туризма. Те са живи села, в тях има работоспособни хора и би трябвало сериозна поддръжка от страна на общината и на страната. Това е и ролята на кмета и на съветниците - да употребяват всички лостове и механизми, всички финансови принадлежности, с цел да се обезпечи по-равен достъп до обществените финанси. Едно по-справедливо систематизиране на тези финанси, като още в подготовката на идващия бюджет за 2024 година ще наблегнем върху инфраструктурата в дребните обитаеми места и крайните квартали.
През последните години в общината се осъществиха редица европейски планове, което й придаде друг образ, по-конкретно в централната част.
Като партия, знаете, че Българска социалистическа партия направи едно доста положително финансово облекчение за всяко семейство с деца, които вървят на детска градина - те са безвъзмездни. Наша грижа е да поддържаме материалната база. И в учебните заведения, несъмнено, с цел да може всяко семейство, изпращайки децата си в учебно заведение или детска градина, да е умерено, че ги праща в оборудвани с всички улеснения учебни заведения и градини.
Ще работим съответно и целеустремено с бизнеса, с цел да можем да повишим приходите на хората. Това е един от главните проблеми. Заетостта в Златоград не е огромна, а хората в по-голямата си част получават ниски приходи. Смятам, че в разговор с бизнеса ще се обясни ние като общинска власт какво можем да облекчим по отношение на работодателите, с цел да могат те да покачат приходите на своите служащи.
- А какви тактики предвиждате, с цел да върнете младежите в Златоград и региона?
- Трябва по-голям разговор и с младежите. В Златоград има доста дейни младежи, които са дейни и от ден на ден се интересуват от обитаемото място, макар че са отишли по насила да работят в чужбина или в по-големите градове. Имаме добър образец в едно от селата, където младежи се проведоха и сътвориха съдружие с неправителствена цел. Те значително съумяха да подобрят образа на обитаемото място. Такива образци би трябвало да се насърчават. Искаме да притеглим такива хора, които да бъдат напълно потребни на ръководството.
Смятаме също по този начин в общинската администрация да създадем особено звено, което да притегля нови вложители, да подкрепя реализирането на нови работни места и в това време да бъде от изгода на сегашните работодатели. Надявам се да успеем да задържим младежите, които сега са поданици на общината.
Основен приоритет на Българска социалистическа партия като цяло е поддръжката и за общинското опазване на здравето. Ще се стремим към привличане на нови фрагменти с обезпечаване на жилище, материална база, привилегии, които да бъдат атрактивни за тези млади лекари. С повече тласъци за младите, с цел да имат повече сигурност.
- Как виждате развиването на Златоград и общината?
- В последните години Златоград се трансформира в атрактивна туристическа дестинация. Той е културно средище отдавна. Разбира се, това не е задоволително, тъй като не може да задържи за по-дълъг интервал хората. Мнозина са осведомени с прословутата топла вода, която се намира в един от рудниците. Години наред от разнообразни държавни управления беше обещавано тя да бъде докарана до общинския център, с цел да може да се използва  за балнеология. Това е инструмент, който ще развие общината. Ние няма да се откажем от този приоритет. Сигурен съм, че ще намерим нужните за задачата средства. Пак ще кажа - имах достойнството да бъда регионален шеф, което ми даде огромен опит - административен и политически, и настоявам, че влизаме с екипа от експерти готови за ръководството на общината. В листата от съветници са разнообразни експерти - право, медицина, трудова активност, пожарна сигурност, спортисти, педагози, младежи, тъй че имаме куража, силата, силата да го създадем за жителите на Златоград с съответните хрумвания.
Ще подчертая и друго значимо нещо - потреблението на новите технологии и развиването на така наречен умни градове. Златоград има капацитет да бъде подобен - във ВиК бранша, попречване на естествени бедствия и повреди, сигурност, планирането на работни места и така нататък Затова с моя екип създаваме съществено тематиката за това Златоград да стане интелигентен град.
- А по какъв начин ще се борите с корупцията в общината?
- Чрез бистрота. Всяка общинска поръчка да бъде транспарантна, от ден на ден компании от града да работят в Златоград, тъй като практиката от последните години е това да се прави от външни компании.
Ние сме една дребна общественост, в която от свои не можеш да вземеш подкуп. Разбира се, и надзор от страна на цивилен организации, от младежите при безспорна бистрота по разходването на европейски, държавни и общински средства.
- Левият модел на ръководство на Българска социалистическа партия с какво се разграничава от десния?
- Ние сме сякаш по-отворени към хората, по-близо сме до техните проблеми. Ако един човек няма огромни проблеми, живее умерено, няма да отиде да потропа на вратата на кмета и да изиска подпомагане. Но към тези, които идват, ние се отнасяме отговорно и ги одобряваме драговолно. Това ни разграничава от десните. Няма да пропусна да загатна и за уязвимите групи, хората в неравностойно състояние, със специфични потребности. Към тях сме извънредно чувствителни. Ще работим в съдействие със съответните организации и ще го подкрепяме по всевъзможен метод. Тези хора би трябвало да усетят, че живеем дружно, в естествена страна, в Европейски Съюз. Ще развием обществения патронаж, домакински асистент и всички други услуги, които се оферират и които би трябвало да станат по-достъпни. Имаме от ден на ден възрастни хора, които живеят сами. Намерението ни е посредством общинския бюджет да им осигурим най-малко едно главно разчистване на дома годишно.
- В каква кондиция Българска социалистическа партия влиза в борбата за Златоград и региона?
- Имаме чудесни претенденти - експерти. В листата ни половината са партийни членове, останалите са гражданска квота. Имаме правист, който е и ръководител на Общинския съвет, човек с голям административен опит, шефа на Бюрото по труда, който има взор върху цялата активност в региона, доктор, който е бил шеф на кардиологично поделение, осведомен с проблемите в опазването на здравето, техническия шеф от Горубсо-Златоград, най-голямото ни дружество, педагози, финансисти, спортисти... Стартираме уверени още от първия ден. Първата ми задача като кмет ще бъде да преструктурираме малко общинската администрация, тъй че тя да бъде по-ефективна и в оптималната изгода за жителите.
- Вашето обръщение?
- Повече покорност, повече любов, почитание един към различен.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР