По-бързото пускане в експлоатация на фериботната линия между Русе и

...
По-бързото пускане в експлоатация на фериботната линия между Русе и
Коментари Харесай

Драгомир Драганов поиска по-бързо пускане в експлоатация на ферибота между Русе и Гюргево

По-бързото стартиране в употреба на фериботната линия сред Русе и Гюргево ще докара до съществено облекчение на товарния трафик през Дунав мост, това съобщи регионалният шеф на Русе Драгомир Драганов при диалог с представители на локалната и държавната власт в северната ни съседка. Той настоя пред префекта на Гюргево Флорентина Станкулеску за предприемане на всички нужни ограничения на държавно равнище фериботът да проработи в най-кратки периоди. Драганов уточни, че резултатът от възобновяването на фериботната връзка ще се усети както от българска, по този начин и от румънска страна.

Припомняме, че на постоянно съвещание в петък румънското държавно управление утвърди план на нормативен акт, който планува възобновяване на фериботните транспорти сред двата града. Става въпрос за наново отваряне на остарял пропускателен пункт, който е спрял да работи преди близо 20 години. Въвеждането му в употреба обаче ще стане след обезпечаване на личен състав и нужните връзки, излиза наяве от документа на държавното решение.

Към момента има построена инфраструктура, само че в ход са разнообразни процедури, свързани с нея. Според Драганов това надали ще стане до започването на главния ремонт на Дунав мост след към две седмици, каквато в действителност беше концепцията на управляващите в България. „ Надявам се, че притежателят на парцела ще извърши оптимално бързо всички отговорности, планувани в закона, с цел да може пунктът да проработи час по-скоро “, разяснява Драганов и прикани да се направи всичко допустимо за отбягване на в допълнение ненужно закъснение. Важно конкретизиране е, че новият интернационален граничен контролно-пропускателен пункт се планува да е с непрестанен режим на работа, т.е. работното му време ще от 00,00 ч. до 24,00 ч. През него ще могат да минават моторни транспортни средства с обща маса до 40 тона. Плановете са линията сред двата града да се обслужва от два оператора – български и румънски. На този стадий българският транспортьор има подготвеност да пусне по-голям кораб, който ще може да побира сред 25 и 35 камиона, като следва уточняване на разписанието на отплаване и акостиране на двата бряга. Времетраенето на прекосяване в една от двете направления няма да надвишава час и половина, като в този интервал влиза натоварването на борда ферибота на съответния камион, прекосяването през реката и разтоварването. Евентуално по-ниско равнище на реката през лятото няма да е проблем за прекосяването на ферибота, който в едната посока ще може да придвижва най-малко по 250 камиона, което е най-малко сред 15 и 20% от преминаващия тежкотоварен трафик през мостовото оборудване при Русе. Според експерти фериботът е по-добре да бъде пуснат в придвижване при малко по-високи води, с цел да може да се отстранен наносите на пристанището в Гюргево и процесите по товарене и разтоварване на камионите да се правят по-лесно там. Таксите за използването на ферибота сигурно ще бъдат към два пъти по-високи от сумата, която се заплаща за прекосяване през Дунав мост от камион /37 евро/, само че също по този начин те ще бъдат и надалеч под сумата, която губи един тир, чакайки да премине границата. Вече има деклариран сериозен интерес от превозвачи, които биха желали предпочитано да употребяват ферибота по отношение на Дунав мост, поради времето, което ще спестят. Предстои и основаване на организация за пропускане на камионите от паркингите към фериботната площадка в Русе.

Припомняме, че до решението на румънското държавно управление се стигна след подписано на 29 април 2022 година съглашение сред държавните управления на България и Румъния, както и след дейната политика в тази сфера на сегашния регионален шеф Драгомир Драганов и неговия заместител Георги Георгиев, които организираха поредност от срещи както на най-високо държавно равнище в България, по този начин и с представители на локалната и държавната администрация в Румъния. Идеята за обновяване на фериботната линия беше подкрепена и от редица регионални шефове през последните 7 – 8 години. Сред тях са доцент доктор Стефко Бурджиев, Галин Григоров, Борислав Българинов, Анатоли Станев, Данаил Ковачев и техните екипи.

Припомняме, че българската страна към този момент повече от 2 години е изцяло подготвена за стартирането на фериботната линия, като преди към година и половина беше отправено предложение към администрацията в Румъния за осъществяване на взаимен граничен и митнически надзор първоначално само в България.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР