По-бързо връщане на ДДС, както и преосмисляне ставката на ДДС

...
По-бързо връщане на ДДС, както и преосмисляне ставката на ДДС
Коментари Харесай

По-бързо връщане на ДДС и преосмисляне на ставката заради коронавируса, искат червени

По-бързо връщане на Данък добавена стойност, както и преосмисляне ставката на Данък добавена стойност за повишение конкурентоспособността и стимулиране на потреблението - това да са част от ограниченията за компенсиране намаляващите оборотни средства поради изключителното състояние за ковид. Те бяха поискани от депутати от Българска социалистическа партия, които настояха да има налично разтълкуван и съответен проект за преодоляване на рецесията и следствията от нея.

Въведеното изключително положени води до рестрикция, които неизбежно ще доведат до криза, изясни Красимир Янков. И добави, че поради характера на ограниченията, които се подхващат, тази криза ще произтече от сферата на услугите.

Туризмът стартира да регистрира пръв загуби, още преди да бъдат регистрирани първите случаи на ковид у нас. Туроператорите започнаха да отхвърлят направени резервации за почивки от жители на страни, в които рецесията беше настъпила, разяснява Янков. И подлага на критика, че вместо неотложно въвеждане на система за всекидневно отчитане на броя отказани резервация и цената на вредата, виновните фактори за бранша успокоявали, че първичният отлив ще се компенсира от следваща вълна от доход на туристи в дейната фаза на летния сезон.

В туристическият отрасъл са заети над 300 хиляди и образува 13% от Брутният вътрешен продукт. Хотелиерите и ресторантьорите би трябвало да знаят занапред по какъв начин страната ще ги поддържа с съответни ограничения за излекуване на бранша и какви са те, разяснява соцдепутатът. Това щяло да ограничи отрицателния второстепенен резултат върху бизнеса на обвързваните със бранша снабдители и сътрудници - в превоз, селско стопанство, в областта на услугите и така нататък Ще им даде и ясна вероятност, с цел да запазят работните места. Нужно било разбиране на подхванатите ограничения в останалите европейски страни с опит в туризма, като Италия примерно, и адаптирането им към нашата обстановка.

Обявеното изключително състояние дава положително решение с оглед позоваването на уговорка за форсмажор при погашение на заемите, от които се употребява туристическият отрасъл. Но това не е задоволително, счита Янков.

Соцдепутатите желаеха нов бюджет с нова конструкция. Не за систематизиране на " мазнината ", а стратегическо обмисляне на систематизиране, което да даде опция за бърза реанимация на секторите, които са със значителен и бърз принос към бюджета, изясни Янков. Според него страната трябвало да заложи стратегия за стабилизиране на всеки бранш след привършване на рецесията, а не разхвърляне на обезщетения по убеждение. И тази стратегия трябвало да бъде направена в този момент и да е с съответни ограничения, а не пожелателно и констативно.

Червените оферират да се вкарат ваучери за отмора в България за работещите в стопанската система и заетите в обществената администрация, което щяло да подтиква директно интереса за принос към стопанската система ни.

Премиерът страхливо загатна за потребността от промяна на цените на дребно свързани със спада на цените на петрола. Явно той не осъзнава същинските параметри на отговорностите на страната в изискванията на изключителното състояние, разяснява още Янков.

Той предизвести, че е значимо да няма корист с конституционните права на жителите, само че най-съществен бил контролът върху спекулата при търговията с дефицитни артикули, което неизбежно щяло да настъпи поради затварянето на границите. Горивата са главен съставен елемент върху образуване на цените за всички артикули и услуги и страната неотложно би трябвало да откри надзор за недопускане на спекулативна цена, разяснява соцдепутатът.

Оттук-нататък стартира задължението на страната за съответно ръководство, което да подсигурява оцеляването ни в изискване и на прецизното съблюдаване на конституционните ни права, сподели още Янков. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР