По-бърз достъп до трудовия пазар у нас за бягащите от

...
По-бърз достъп до трудовия пазар у нас за бягащите от
Коментари Харесай

Бизнесът у нас може да осигури 200 000 работни места за бежанци

По-бърз достъп до трудовия пазар у нас за бягащите от войната. До дни България ще задейства европейския механизъм за специфична протекция. Така украинците ще могат да получат бежански статут по-бързо. Работодателите са подготвени да обезпечат претовареност на 200 000 души.

Андрей е бесарабски българин. Успял да избяга от войната със брачната половинка и детето си преди да бъде оповестена готовност за мъжете в Украйна. Сега е доброволец в центъра на бесарабските българи в България.

" Основната работа е да се оказва помощ на хората, които идват тук и хората,които са останали там. Сега въпросът не стои за работа ", споделя Андрей.

Той е водещ и уредник на събития. С потвърден български генезис и в случай че реши може да търси и стартира работа без особено позволение. Необходимо е да се записва в Бюрото по труда и да има трудов контракт за най-малко половин година.

" Много хора са имали своята работа, своята специалност. Тук обаче би трябвало да търсят това, с което могат да си проработят пари ", добавя Андрей.



Украинците, които бягат от войната, влизат у нас със статут на туристи. Ако не изискат статут на емигрант, могат да стартират единствено сезонна работа.

" Туризъм, строителство за които до 90 дни е допустимо да бъдат наемани жители от трети страни ", споделя Иван Кръстев - зам.-министър на труда и обществената политика.



Бизнесът е подготвен да наеме към 200 000 украинци, бягащи от войната. Търсят се чиновници от всички стопански браншове - от IT експерти до служащи в строителството, превоза и шивашката индустрия.

България има огромен дефицит на работна мощ. Това е една опция за превъзмогване на този дефицит, споделя Жасмина Саръиванова- БСК.



Проблем за наемането на бягащи от войната е дългото очакване за бежански статут.

Три месеца откакто индивидът е кандидатствал за сходен статут в случай че не е придобил сходен статут той може да стартира работа. Тук въпросът е този период да се понижи. Ако има някакви благоприятни условия, несъмнено и самата документи, споделя Жасмина Саръиванова- БСК.

Решение на казуса е заложено в Европейска инструкция за даване на краткотраен статут, която България ще задейства до дни.

" Това е необикновен статут, който работи единствено на територията на Европейски Съюз те получават аналогични права с тези на лица, които са извървели целия път и имат бежански статут в България. Тази процедура е доста по-ускорена и обезпечава доста по-лесно придобиването на статута ", споделя Иван Кръстев- зам.-министър на труда и обществената политика.



Ярослав е психолог. 5 дни след началото на бомбардировките в Киев тръгнал да търси избавление. На румънската граница доброволци му предложили леговище в България.

" Докараха ни тук в този прелестен център за поддръжка на деца с увреждания в София. Посрещнаха ни прелестно. Тук е като приказка. Не мога да допускам дори, тъй като познавам хора,които са отишли в Полша там е доста препълнено има доста хора ", споделя Ярослав Варанцов.

Той оказва помощ на други украинци, които търсят избавление от войната. Още не е подал молба за бежански статут само че възнамерява да остане в България и да търси работа.

" Разбира се с цел да обезпеча себе си и да не увисвам на врата на други хора. И да оказа помощ на другите хора, които са тук Благодаря,че ни приютихте ".

Над 43 000 украинци са влезнали в България от началото на войната Около 23 000 са останали в страната, а подадените заявки за протекция в Агенцията за бежанците са към 150.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР