По бъдещия двулентов път само на места ще бъде разрешена

...
По бъдещия двулентов път само на места ще бъде разрешена
Коментари Харесай

Започват два търга за 250 млн. лв. за пътя София - Калотина

По бъдещия двулентов път единствено тук-там ще бъде позволена скорост от 100 или 110 км. в час.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Правителството отпусна 100 млн. лева за поправки на пътища

Пътната организация разполага с над 250 млн. лева за такива действия по програмата " Региони в напредък "
7 сеп 2017
Пътната организация разгласи търгове за поправки за 170 млн. лева

Поръчките евентуално ще доведат до доста предложения поради дребното бизнес на строителните компании
10 юли 2017
Поръчка за три пътни ремонта за 35 млн. лева притегли 18 претенденти

Сред участниците са " Трейс Груп Холд ", " ГБС " и " ПСТ Груп "
19 май 2017
Картел на дупки

За първи път от години в бранша на огромните строители на инфраструктура тече борба за власт
27 яну 2017

Едногодишният изсъхнал сезон в пътните поръчки свърши. Последните седмици Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) разгласи търгове за 600 млн. лева След тунела " Железница " на автомагистрала Струма за четвърт милиард ведомството започва две поръчки за разширение на пътя от Калотина към София на обща стойност над 250 млн. лева Отделно до 25 септември строителните компании могат да аплайват и за пет ремонта, финансирани по оперативна стратегия " Региони в напредък " за 75 млн. лева

България очевидно е избрала по-евтиния вид за необятен път до Калотина, който няма да е с разрешената за автомагистрала скорост. За разлика от Сърбия, която ще е подготвена с автомагистралата си до България до края на годината.

До Калотина и назад

Най-новите търгове са за разширението на 31.5 км от пътя Калотина - Сливницa. Заявката на районния министър Николай Нанков към 24 август беше, че поръчките ще бъде оповестени до края на месеца и с две седмици забавяне процедурата стартира.

Едната е на стойност 141.6 млн. лева без Данък добавена стойност и е за 14.5 км, които стартират от Калотина и към 1 км след надлеза при пътния възел при Драгоман. Планира се правата да стане с по две ленти в посока, както и да има лента за спешно прекъсване. В обособени сектори на пътя ще бъдат усъвършенствани " геометричните му детайли за реализиране на планова скорост от 100 км/ч ", прецизират от АПИ. Поръчката би трябвало да бъде изпълнена в границите на 852 дни, т.е. 2 години и четири месеца. Иначе казано, пътят към Сърбия ще е по-широк най-рано през 2020 година

Част от средствата - 20 млн. евро, са обезпечени от механизма " Свързана Европа ". Крайният период за подаване на предложения е 13 ноември.

Другата поръчка е за сектора сред Драгоман и Сливница, който е дълъг съвсем 17 км. Прогнозната стойност е 117 млн. лева без Данък добавена стойност. Ще бъде направено уголемение на съществуващия път до габарит 27 м, с което двулентовият път ще стане четирилентов. В обособени сектори ще се подобрят геометричните му детайли за постигане на планова скорост от 110 км/ч. Срокът за осъществяване на поръчката е 910 календарни дни, т.е. 2 години и половина. Оферти за този търг могат да се подават до 16 ноември.

И в двете поръчки главният аршин за оценка на офертите е цената с тежест 60%. Другите индикатори са оценката по качествени индикатори на проектирането и на строителството. Тази събота ще бъде открита права от сръбската автомагистрала с дължина 31 км сред Пирот и българската граница при Димитровград.Трасето е част от направлението Лондон - Будапеща - Белград - София - Пловдив - Истанбул - Калкута, който е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния изток, изясняват от АПИ. След осъществяването на двете поръчки тези 30 км от пътя до Калотина ще станат по-поносими за трафика в посока Сърбия. Ако реализатори на поръчките бъдат определени до шест месеца, до края на 2020 година разширението на пътя ще бъде готово.

Иначе автомагистралата на сръбска територия сред Калотина и Ниш се чака да бъде приключена до края на годината. Сръбският вицепремиер и министър за строителство, превоз и инфраструктура Зорана Михайлович е съобщил пред белградската телевизия Н1, че тази събота следва откриването на магистрална права с дължина 31 км сред Пирот и българската граница при Димитровград. Това излиза наяве от известие, което изпратиха от " Трейс груп холд ", една от строителните компании, работили по сектора.

Още пет ремонта за 75 млн. лева

От юли пътната организация търси реализатори на поправки на пет пътни прави за общо 75 млн. лева Поръчката се финансира по оперативна стратегия " Региони в напредък " (ОПРР). Досега са оповестени търгове за над 25 прави по програмата.

Поръчката е за ремонт на пет прави. Първата е 15.2 км от пътя сред Чирпан и Симеоновград, а прогнозната му стойност е 10.3 млн. лева Следващите две прави са от от същия път III-663, само че става дума за права в област Хасково, а не Стара Загора. Единият лот е дълъг 15.3 км, като там цената е малко по-ниска - 9 млн. лева, а другият е 20.2 км на стойност 11.5 млн. лева Четвъртият сектор за ремонт е 21 км от път III-866 Михалково - Граница ОПУ Смолян против 24.95 млн. лева Последната обособена позиция е за 15.2 км от същия път, като прогнозната стойност е 19.3 млн.лв.

Критериите за оценка на офертите са идентични за всички позиции. С най-голяма тежест е препоръчаната цена - 60%. Останалите индикатори са технологията и организация на осъществяването на строителството и екологични характерности, свързани с осъществяването на контракта. Крайният период за подаване на предложения е 25 септември. Кандидатите в търга могат да вземат участие с предложения за всички позиции.

Междувременно друга процедура по европрограмата за 22 млн. лева е спряна поради тъжба в Комисия за защита на конкуренцията от 8 септември. Става въпрос за ремонтите на пътя сред Дупница и Клисура и Клисура - Самоков. Според информация в регистъра на регулатора единствената тъжба против поръчка на АПИ от тази дата е на " Мегаинвест-холд ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР