По автомагистрала Хемус не се строи в последните две години

...
По автомагистрала Хемус не се строи в последните две години
Коментари Харесай

Цеков: 80 км от АМ Хемус трябва да са готови до края на 2025 г.

По автомагистрала " Хемус " не се строи в последните две години и половина, тъй като никой министър не е имал смелостта да огледа действително обстоятелствата и опциите.

Това съобщи районният министър Андрей Цеков пред Нова телевизия.

По думите му евентуално от дълго време бихме имали Автомагистрала " Хемус " и тя е индикативен образец по какъв начин не би трябвало да се реализира магистрално строителство.

Цеков напомни, че довършването на Автомагистрала " Хемус " бе предоставено посредством инхаус процедури за 2.7 млрд лева през 2018-19 година Тоест страната разпореди строителството на своя компания, единствено че в закона е записано компанията да може сама да го извърши. Същевременно обаче тя го е упълномощила на 150 по-малки, частни компании, изясни Цеков.

И в последна сметка опциите пред властта са били три:
да загуби задатъците, които е раздала за над 1 милиарда лева. да загуби вероятно едни правосъдни каузи, които да се проточат към 3 години да търси по какъв начин да санира позволените престъпления, тъй че да продължи строителството по същите договори
Най-добрият вид сега е да се даде опция да се продължи строителството, счита районният министър и добави, че все още се работи в доста дребен сектор от нея. След индексациите обаче ще има оскъпяване с 20% на тези 2.7 милиарда лв., изясни той.

Като условно Цеков сложи до края на 2025 година да бъдат отворени още 80 км от Автомагистрала " Хемус ".
 Строежът на Автомагистрала
Строежът на Автомагистрала " Хемус " се оскъпявал единствено с 30%, а не двойно

За районния министър е в полза на обществото автомагистралата да продължи да се строи

По отношение на Северната скоростна дъга към София и взетите ядки от нея министърът изясни, че пробите са взети от сектор с изминал гаранционен период и страната не може да направи нищо. Взети са ядки, само че не и по методиката, която би трябвало.

В рамките на месец ще бъде осъществена и образна диагностика на главните магистрални сектори, даде обещание Цеков.

Автомагистрала " Европа "

Участъкът до Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина " би трябвало да бъде завършен тази година, като за останалите сектори министърът не изиска да се ангажира със период.

Автомагистрала " Струма "

Работи се по разновидността да се резервира в този момент съществуващия път и да се построи нов. До тази година да стартира проектирането на източно трасе, което да бъде довършено до 2027 година Министър Цеков изясни, че то не е доста дълго- към 15-16 км.
 С 6000 подписа сдружения упорстват за Автомагистрала
С 6000 подписа сдружения упорстват за Автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле

Подписката е входирана в Министерски съвет

Автомагистрала " Тракия "

Между София и Пловдив би трябвало да има три ленти и една спешна, само че в районната политика единствено неприятните неща стават бързо, разяснява Андрей Цеков.

Строителство обаче може да стартира най-рано след 3 години. При всички случаи сред Пловдив и София си коства, защото дневно се реализират над 100 хиляди прекосявания, изясни районният министър.

ТОЛ такси

Принципът е, че парите от ТОЛ таксите би трябвало да стигат за поддръжката на републиканската пътна мрежа. На година се събират към 350 млн. лева от ТОЛ, а поддръжката коства към 1.3 милиарда, уточни Цеков.

По думите му таксите не са високи по отношение на Европа, само че пътищата ни са в извънредно неприятно положение. Нямаме една довършена автомагистрала, може би само Автомагистрала " Марица ", разяснява Цеков.

Всичко останало наподобява на натрошен пъзел, по мнението му. Не можем да желаяме по-високи ТОЛ такси на тази база, заключи Андрей Цеков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР