По 84 дни през 2016 и 2017-та година е била

...
По 84 дни през 2016 и 2017-та година е била
Коментари Харесай

Средно 84 дни в годината въздухът в Смолян е мръсен. Газифицират града

По 84 дни през 2016 и 2017-та година е била превишена допустимата концентрацията с фини прахови частици в Смолян – главно през зимните месеци. Причина за това е най-много всеобщото потребление на твърдо гориво в битовия и публичния бранш и излъчвания от автомобилния превоз, съчетано с неподходящи метеорологични условия.
Преди две години – през 2015 година, са били замерени 101 дни с наднормени индикатори на ФПЧ.
По време на доклада си през месец декември кметът на Смолян Николай Мелемов означи, че понижението е в резултат на приложени ограничения за енергийна успеваемост за здания обществена общинска благосъстоятелност и многофамилни жилищни здания, а по този начин също замяна на горивните съоръжения в общинските здания. Съобщи още, че чакат финансиране на план за филтри на комините.
От началото на януари месец нормата на нечист въздух е превишавана 15 пъти. 13 дни няма превишение.
Справка по датите демонстрира, че когато е имало по-силен вятър, няма наднормено замърсяване на въздуха.
Другата опция е газификация на града или първоначално част от него.
От две седмици насам на входовете на жилищни блокове в квартал „ Нов център “ има известия от компания „ Райков сервиз “ ООД, че следва да бъде построена газоразпределителна мрежа.

Те приканват живущите да се възползват от опцията да използват природен газ за битови потребности от идващия отоплителен сезон 2017/2018 година
През 2016 година хасковското сдружение получи от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) 35-годишна лицензия за доставка и систематизиране на природен газ в община Смолян.
Отне им две години да започват процедурата, защото имало обжалвания на съседи по отношение на терена, който са купили – зад магазин „ Лидл “ в Смолян.
Предвид отдалечеността на община Смолян от газопреносната мрежа и комплицирания планински релеф до и в самата територия, зареждането с природен газ ще се реализира по така наречен технология „ Виртуален газопровод “ – доставка на компресиран природен газ в полуремаркета с бутилкови групи.
Инвестицията е разпределена в два интервала – до 2020-та година, когато ще се вкарва системата в регионалния град, и от 2021-ва до 2025-та, когато обект на намеса ще са селата Широка лъка, Търън, Момчиловци, Смилян и Арда.
Инвестиционната стратегия на „ Райков сервиз” включва построяването на близо 29 км газоразпределителна мрежа с прилежащите й уреди на обща стойност 3 546 300 лв. в интервала до 2020 година и създаване на 35,2 км мрежа на стойност 2 807 730 лв. в идващия интервал – до 2025 година През първите пет години е планувано да се осъществя 56% от общата капиталова стратегия на сдружението, а през втория интервал – 44%.
Към момента на подаване на заявката за присъединяване в състезанието пред КЕВР „ Райков сервиз” ООД е направил маркетингови изследвания за опциите за газификация на община Смолян и е определил обсега на капиталовите си планове на стойност към 9 млн. лв., като плануваните за вложение в мрежата материали и уреди са със период на обезценка не по-малко от 25 години и период на употреба почти 50 години. С построяването на плануваните в идейния план на сдружението уреди и мрежи ще бъде основана газоразпределителна мрежа и ще се открият благоприятни условия в идващите години да бъдат снабдени с природен газ най-малко 70% от евентуалните клиенти.
До 2025 година сдружението планува да построи към 64 км мрежа и съответните уреди към клиентите на стойност към 6 350 000 лева
Отоплението на публичните здания, най-вече учебни заведения, детски заведения, офиси и други сега се реализира от локалните котелни с конфигурирани в тях котлоагрегати. Този вид котли (парни и водогрейни) демонстрират доста положителни резултати при работа на природен газ.
Самото преустрояване на котелните съоръжения става относително елементарно и средствата, които са вложени в него, се възстановяват в границите на един или два отоплителни сезона. Предпоставка за това е разликата в цените на природния газ и промишления газьол, и отпадане на транспортни разноски.
Там, където сега няма построени местни котелни, могат да се употребяват дребни комбинирани котли, работещи на газово гориво.Това са модерни уреди с доста висок коефициент на потребно деяние, компактни и лесни за обслужване. Те разрешават висока степен на автоматизация, не изискват специфичен личен състав за обслужването им и дават опция за пестелив режим на ползване на сила, сочи отчет на сдружението пред КЕВР.
Битовите клиенти употребяват сила за отопление през зимния сезон и за готвене, както и за санитарно-хигиенни потребности през цялата година. Използваните за задачата уреди - печки на твърдо гориво, отоплителни и готварски електрически печки, бойлери и други, са непригодни за работа на природен газ и следва да се подменят с нови. Конкретното решение зависи от опциите и желанията на съответното домакинство. Произвежданите модерни газови домашен уреди са доста разнородни, се сочи в мнението на КЕВР.
По думите на единия от шефовете на „ Райков сервиз “, газификацията ще стартира първо с блоковете от квартал „ Нов център “, тъй като там има построени площадки за компресиран газ
Техният ангажимент е да доставят газта до границата на парцела. Оттам-нататък е ангажимент на клиента - да откри компания, която да построи газовата апаратура, парното и котелът.
Според техния разбор нужните инвестиции от страна на клиентите няма да са доста огромни спрямо това да си купиш казан на пелети или каквото и да е друго.
„ Вложението се пресмята на база на това, че един казан коства към 1000 лв. за една къща или апартамент. И естествено, ще има такса за присъединение, която е не повече от 300-400 лв.. Смятам, че това е изцяло постижимо за всяко домакинство. На по-големите консуматори ще е малко повече. Според квадратурата ще е най-много 2000 лв., а инвестицията ще се възвърне за една-две години “, уточни шефът Румен Пеев откакто получи концесията от КЕВР.
Той пресметна, че за 100 квадрата жилище месечното заплащане за газ ще е от 100 до 150 лв.. В по-студените месеци ще е повече, само че като се разхвърли съразмерно на 12 месеца, идва не повече от 150 лв..


Етикети:
Предишна Случайна вест ОЩЕ ОТ Смолян  Критичен дефицит на личен състав в център за настаняване след побой на юноша над възпитателка Критичен дефицит на личен състав в център за настаняване след побой на юноша над възпитателка  Готов е генералният проект за организация на придвижването в Златоград Готов е генералният проект за организация на придвижването в Златоград  Силният вятър в Смолянско остави вреди в гората за 2-3 млн. лева Силният вятър в Смолянско остави вреди в гората за 2-3 млн. лева  Седми народен конкурс за фолклорни произведения в Чепеларе Седми народен конкурс за фолклорни произведения в Чепеларе  Земетресение е записано край Смолян Земетресение е записано край Смолян Интервю Още Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на авторското право
Законът за авторското право ще бъде изменен - това е към този момент с...
Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните д Рузие Хасанова: " Радиограмофон " е роман за всички, търсещи свобо Бенджамин Ладуиг: Всяко дете с аутизъм има неповторим метод на изра коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Френски министър е упрекнат за изнасилван...
Обвинения за обезчестяване са били подадени против Жералд Дарманин, министъра на държавната активност и бюджета на Франция. Позовавайки се н...
Ердоган: Ще прочистим от терористи цялата... Части от света ще могат да видят изключите... Гутериш: Съвременният тероризъм към този момент е без... Ал Сиси остана без съперници в идните... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Седмичен хороскоп за 29 януари - 4 февру...
Овен През тази седмица на напред във времето изведете персоналните ви цели. Много е значимо да изберете тези стремежи, които са същински значими...
Как не те е позор, Гришо??? Дневен хороскоп за 29 януари Новините: Най-важното за деня, 28 януари Истанбулският Рубикон на Борисов НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Международни специалисти оферират нов проект...
Отхвърляне на плана за нов проект за ръководство на Пирин, както и приемане на напълно нов проект за ръководство - това оферират специалисти о...
Прокуратурата, Национална агенция за приходите и Министерство на вътрешните работи погват българите... Симеонов предлага лифтове да се строят без... Софроний Врачански приключва първия дубликат... Семейство с 11 деца остана без дом след по...  www.expert.bg  В Тел Авив Петкова разиска опциите да доставка на израелски газ В Тел Авив Петкова разиска опциите...  Гигантът Volkswagen тествал нездравословни газове върху хора Гигантът Volkswagen тествал нездравословни газов...  Тръмп заплаши Европейски Съюз поради Тръмп заплаши Европейски Съюз поради " нечестната " му...  Българска социалистическа партия даде на Московски 24 часа да уволни шефовете на БДЖ, другояче желае оставката му Българска социалистическа партия даде на Московски 24 часа да уволни...  www.iwoman.bg  Антилопата Тита: Всъщност съм доста стеснителна Антилопата Тита: Всъщност съм доста стес...  5 мита за лазерната епилация, в които още имаме вяра 5 мита за лазерната епилация, в които ощ...  Прочетете това, в случай че не можете да се справите с детето си Прочетете това, в случай че не можете да се спра...  Мария Илиева сподели сина си (снимка) Мария Илиева сподели сина си (снимка)  http://www.sportlive.bg  Дани Алвеш разкри същинската причина за бягството на Неймар от Барселона Дани Алвеш разкри същинската причина за...  Тест История 1 Тест История 1  Как реагира Венгер, когато го питат за Обамеянг (ВИДЕО) Как реагира Венгер, когато го питат за О...  Тервел Пулев излиза в борба за купа през март Тервел Пулев излиза в борба за купа пре... Интервю Още Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на авторското право
Законът за авторското право ще бъде изменен - това е към този момент с...
Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните д Рузие Хасанова: " Радиограмофон " е роман за всички, търсещи свобо Бенджамин Ладуиг: Всяко дете с аутизъм има неповторим метод на изра Нови Най-четени Най-коментирани Мъж е упрекнат за убийството на жена си в Троян... 37 0 Средно 84 дни в годината въздухът в Смолян е замърсен. Газифицират града... 22 0 Нено Димов: Проектът за воден цикъл на Враца върви по проект... 39 0 В Тел Авив Теменужка Петкова разиска опциите за доставка на газ о... 62 0 Volkswagen тествала нездравословни газове върху хора и животни...

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР