По 65 лева за кг искат пекарни за козунак без

...
По 65 лева за кг искат пекарни за козунак без
Коментари Харесай

65 лева за козунак и 85 стотинки за яйце искат преди Великден

По 65 лв. за кг желаят пекарни за козунак без захар дни преди Великден. Поръчките даже са запълнени и искащите към този момент не могат да създадат поръчка за празника, сподели инспекция на. Здравословният козунак се предлага в разфасовки по 600 грама, като цената е 39 лв. за численост. За веган козунак от 550 грама пък цената върви от 28 до 32 лв., според от съставките в него. Или излиза, че кг от него коства 58 лв.. И тук към този момент поръчки съвсем не се одобряват, защото искащите са доста.

Не по този начин стоят цените при елементарните козунаци – дребните по 400 грама се продават по 4 лв. в огромните вериги, а огромните по 600 грама родно произвеждане вървят по 7-8 лв.. Така цената за кг излиза към 10-12 лв..

В съпоставяне с предходната година нарастването на цените е с към 3-4 лв. за кг. За великденската софра през 2022 година кг козунак се е продавал приблизително по 8,64 лв., демонстрират данните на Системата за агропазарна информация.

Между 15 и 30 лв. ще платим, в случай че решим да си купим от вносните заместители на козунакакато панетоне, да вземем за пример. В тях обаче има доста консерванти, по тази причина и устоят много по-дълго.

По-скъпи яйца

Най-сериозна тази година е разликата в цените на яйцата по отношение на 2022 година В хипермаркетите седмица преди Великден броя върви по 40-50 стотинки, при 30-35 стотинки през предходната година. Може да си поръчате и яйца от плантация като цената е към 70 стотинки за брой. Производителите аргументират високата цена с това, че кокошките са отглеждани свободно, навън и имат гнезда, стоянки и даже чесалки. Така съгласно тях кокошките боледуват по-малко, затова не се нуждаят от антибиотици. Рекордьор са еко яйца, които се продават по 85 стотинки за брой.

Белите яйца в магазините пък нормално са импорт от Полша, тази година обаче тяхната цена е по-висока от нашата, споделят производители. На пазара ни има и яйца, импортирани от Украйна, за които инспекция на БАБХ откри, че са безвредни за консумация. Откъде е яйцето можете да познаете по печата върху черупката.

Агнешкото да е с щемпел

Ферми към този момент оферират цяло агне може за Великден непосредствено от производителя. Записванията вървят, а датите за доставка са мощно лимитирани. Цените обаче са много солени - производители желаят по 230 лв. за агне, което тежи 13-15 кг. Отново от фермата агнешкият бут върви по 31 лв. за кг, а комплект за дроб сарма – по 18 лв. за кг. Доста по-евтино излиза, в случай че пазарувате в огромните вериги, там задна четвъртина върви по 21 лв. за кг, само че получавате и ребрата. През предходната година междинната цена на агнешката плешка е вървяла към 21 лв. за кг, а в този момент е към 23 лв. за кгили с 2 лв. от горната страна.

Овцевъди към този момент предизвестиха, че вносно македонско и румънско месо влиза у нас, а в кланиците се пакетира и продава като българско. Българското месо е със наследник щемпел, с номера на кланицата, подложен на плешката или бута на агнето. Месото би трябвало да бъде свежо, без потъмняване, с прелестен аромат, изясняват специалисти по сигурност на храните. Вносното агнешко има червен щемпел, а на щандовете в комерсиалната мрежа наложително би трябвало да има табели за генезис на месото.

Цените на домати и краставици са по-ниски

И тази година салатата за великденската софра ще ни излезе солена. Над 4 лв. върви кг домати на дребно в магазините, а краставиците се продават приблизително по 4,86 лв.. Въпреки че си мислим, че тази година цените са рекордни, се оказва, че и предходната година цената им е била над 4 лв.. За Великден кг домати е коствал 4,71 лв., а краставиците са се продавали по 4,13 лв..

И до момента в който домати и краставици едва поевтиняват седмица преди празника, то цените на зелената салата и картофите се подвигат. На едро марулята върви над 1 лев, а на дребно се продава по 1,50 - 1,70 лева за брой. Цената на картофите е 1,34 лв. за кг на тържищата, а на дребно вървят приблизително по 1,74 лв..

Сериозна разлика има при цената на олиото. По данни на САПИ предходната година по Великден бутилката е коствала 5,90 лв.. В момента цената е с над 1 лв. по-ниска – приблизително 4,72 лв. за литър.

По-скъпо обаче ще ни коства кг ориз, в случай че решим да вършим дроб сарма. Миналата година оризът е коствал към 3,70 лв. за кг, а в този момент по магазините върви по 4,30 лв..

Така великденската софра предходната година за едно 4-членно семейство е коствала приблизително 140 лв.. През тази ще би трябвало да платим най-малко 10 лв. от горната страна. Ако обаче решим да се поглезим и вземем продуктите от фермата или си купим здравословен козунак и яйца, ще платим най-малко 35-40 лв. повече.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР