По 60 лева ковид добавка за пенсионерите до юни 2022

...
По 60 лева ковид добавка за пенсионерите до юни 2022
Коментари Харесай

Кабинетът предлага 60 лв. ковид добавка за пенсионерите до юни 2022 г.

По 60 лв. коронавирус добавка за пенсионерите до юни 2022 година предлага държавното управление. Това разгласи министър председателят Кирил Петков след края на съвещанието на кабинета, на което стана ясно, че бюджетът е с нараснали доходи от милиард и 200 милиона лв.. Основният източник на по-високите доходи е нарасналата данъчна събираемост, изясни финансовият министър Асен Василев.

Със серия свои решения и оферти държавното управление на своето съвещание отпусна и предложи на Народното събрание да възнамерява помощи, обществени разноски и антикризисни ограничения за над един милиард лв..

Заради преизпълнението на данъчните доходи кабинетът предложи на Народно събрание да бъдат отпуснати стотици милиони левове за коронавирус добавка за пенсионерите, помощ за бизнеса поради високата цена на електрическата енергия и природния газ. Други 160 млн. лева отиват за антикризисни заплащания.

Бюджетът е събрал над 1,2 милиарда лева повече тази година от налози. Затова кабинетът предложи на Народно събрание: 750 млн. от тях да отидат за добавки за пенсионерите.



" Нашето предложение е за 750 млн. спомагателни коронавирус добавки към пенсиите, както и 450 млн. за спомагателна енергийна помощ към бизнеса ", съобщи министър председателят Кирил Петков.

Добавките ще бъдат в размер на 60 лв. и ще бъдат изплащани до края на юни 2022 година.



" Тъй като в съдружната съглашение има ангажимент в идващите шест месеца да бъде преразгледана структурата и метода на образуване на пенсии, и изобщо пенсионната промяна, която е с дълги години отлагана, концепцията е да се резервира структурно системата, както е сега, с признатите промени, които влизат в действие от 25 декември плюс тези 60 лв. коронавирус бонус до края на месец юни ", добави министърът на финансите Асен Василев.

От 25 декември коефициентът на всяка година застрахователен стаж става 1,35 на 100.



Кабинетът реши още от 25 декември обществената пенсия за напреднала възраст от 148 да стане 170 лв.. Мярката ще засегне 69 000 пенсионери.



" Даваме 60 млн. към въздушните превозвачи. 40 млн. за проби - нещо, което е доста значимо. Особено за идващите няколко месеца, когато се чакат следващи талази ", добави Кирил Петков.

Кабинетът отпусна 2,6 млн. лева за летище Русе, което да стартира да действа и 54 млн. лева за медиците на първа линия.

" Успяваме да даваме на Народно събрание да разпредели спомагателните доходи. Вместо както в предишното е било традиция Министерски съвет да го взема решение, този път даваме опцията Народно събрание да го дефинира по най-хубавия метод ", разясни Кирил Петков.

Той разяснява и позицията на военния министър Стефан Янев, който във Facebook обява разгласи, че на този стадий няма причини за разполагане на спомагателни сили на НАТО в България поради обстановката към Украйна.

" Ние сме и ще бъдем деен член на Европейски Съюз и НАТО и този вид решения ще бъдат координирани в тази ни роля. Едновременно с това отново желая да подчертая, че ние в действителност имам вяра, че най-хубавият метод за продължение на политиката и на Европейски Съюз, и в региона източната ни граница, е оптимално потребление на изкусен път и на мирни средства. Това е българският интерес да нямаме в съседство военно състояние. Но отново желая да е ясно, че ние ще бъдем и сме деен член на Европейски Съюз и НАТО ", сподели още Кирил Петков.

Той повтори, че България има интерес обстановката към Украйна да откри дипломатическо позволение.

С решение кабинетът предлага на Народно събрание избрани разпореждания от бюджета за 2021 година да важат до края на март 2022 година. Причината - че заради обективно стекли се условия макросметката за следващата година няма да бъде призната преди началото на новата бюджетна година. По закон, ще бъдат изразходвани една дванадесета от бюджета за тази година до приемането на новия.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР