По 6 лева за килограм живо тегло ще трябва да

...
По 6 лева за килограм живо тегло ще трябва да
Коментари Харесай

Колко ще ни излезе агнешкото месо по празниците

По 6 лв. за кг живо тегло ще би трябвало да дадем, в случай че желаеме на Великденската софра да сложим свежо агнешко месо. Оказва се, че поради по-малкия брой агнета - 600 000-700 000 и заради огромното търсене цената на месото се е покачила още от в този момент.

И в случай че предходната година фермерите са предложили агнешкото на цени сред 4 и 4,50 лева./кг, то сега кг коства 5-5,50 лева, като до Великден цената ще скочи на 6-7 лв., разяснява пред Монитор някогашният ръководител на Националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров.

В магазините пък се чака цените да варират сред 11 и 16 лв/кг. По думите на овцевъда търговците преднамерено завишават до такива равнища цените, което не е вярно. Според него, в случай че от фермата агнето излиза на 5-6 лв., то естествената цена на пазара би трябвало да е 12-13 лв..

Чилингиров посочи още, че и тази година месото за празника няма да е на 100% българско, а още веднъж ще се предлага мръвка от Нова Зеландия, Австралия и Румъния. Цената обаче не издава кое месо е наше и кое е непознато. Така въпреки румънските агнета да костват по-малко, магазинерите го продават на същата цена, както българското.

Как да разпознаете размразеното месо? Ако е било замразявано, като се натисне, остава хлътналост, както при мекото на хляба. Прясното е изсъхнало и има бяла корица, а при напън е еластично и възстановява формата, споделят специалисти.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР