По 500-650 евро на месец може да бъдат изкарани от

...
По 500-650 евро на месец може да бъдат изкарани от
Коментари Харесай

Софиянци вадят добри пари от нов бизнес с имоти

По 500-650 евро на месец може да бъдат изкарани от жилище в центъра на София при отдаване чартърен за краткосрочно настаняване посредством платформи като Airbnb.com и Booking.com.

В същото време наемът за същия парцел при дълготрайно отдаване е 350-400 евро на месец, оповестява „ Труд “.

Много хора купуват жилища в столицата, с цел да ги дават чартърен за по няколко нощувки на задгранични туристи. Бизнесът с краткосрочно отдаване чартърен обаче изисква доста работа – за посрещане на гостите, почистване след тях, дребни поправки, както и за поддържане на профила на жилището в онлайн платформите.

Всяка година броят парцелите в София, отдавани чартърен посредством Airbnb.com, нараства при релативно постоянни наемни равнища. През юли 2019 година междинният наем на жилище с една спалня е 35 евро за нощувка като остава неизменен по отношение на същия месец на предходната година.

В същото време междинната облага от парцел нараства с 5%, достигайки 516 евро, което се дължи на растеж на гостите. През 2015 година в платформата Airbnb.com се предлагаха към 600 парцела в столицата, а в този момент те са над 3000.

„ Това обаче не значи, че всички тези парцели са конкурентни. Реално част от тях действат добре, само че има и такива, които в никакъв случай не са били създадени вярно. Затова не може да се каже, че пазарът е кондензиран “.

Това разяснява Ефтим Ефтимов, основател на платформа за споделено вложение в недвижими парцели, които се ремонтират и продават на по-висока цена или пък се отдават за кратковременен наем.

Много от записаните в Airbnb.com жилища са просто опит – притежателят не живее в жилището и го пуска чартърен, само че не го ръководи професионално, което води до по-слаби финансови резултати.

София е измежду градовете на Балканите с най-висока запълняемост на парцелите за кратковременен наем – близо 65%, при приблизително 55% в Букурещ и Белград. За краткосрочно настаняване се отдават най-вече жилища с една спалня и хол с разтегателен диван или с две спални, в които могат да отседнат до 4 души.

Апартаментите не са огромни, защото по този начин се реализира по-висока рентабилност, описа Ефтим Ефтимов. Най-често в жилища за краткосрочно настаняване отсядат задгранични туристи с по една раница, които идват в София посредством полетите на нискотарифните самолетни компании.

Те остават за 3-5 дни, с цел да прегледат една столица на страна от Европейски Съюз.

Разглеждат забележителности и имат интерес към нощния живот. Затова най-търсени са жилищата в центъра на София – на 3-5 минути от най-важните забележителности.

Тези туристи постоянно желаят да посетят за един ден Банско или Седемте рилски езера. В жилища за краткосрочно настаняване в София от време на време отсядат и българи от други обитаеми места, както и хора, които идват в столицата по бизнес.

Това проличава от условието им в жилището да има бюро, на което да могат да работят. Затова интерес има и към отдаваните чартърен жилища до Бизнес парка София.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР