По 35 стотинки на час да получават полицаите, докато са

...
По 35 стотинки на час да получават полицаите, докато са
Коментари Харесай

Полицаите ще получават 35 стотинки на час, докато са на разположение

По 35 стотинки на час да получават служителите на реда, до момента в който са разполагаем, предлага министърът на вътрешните работи Бойко Рашков в план за заповед, който е оповестен за публично разискване (). Това на процедура е нарастване с 15 стотинки за всеки час и е планувано да стартира да се ползва от 1 декември.

„ Предвид осъществен разбор на разноските за личен състав, в границите на одобрените средства по индикатор „ Персонал “ по бюджета на Министерството на вътрешните работи (МВР) за 2021 година, може да се обезпечи нарастване (с 0,15 лева./час) на съответния размер на спомагателното заплащане за време разполагаем от 0,20 лева./час на 0,35 лева./час, изплащано на държавните чиновници по член 142, алинея 1, т. 2 от Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР), а точно чиновниците със статут по Закона за държавния чиновник (ЗДСл) и обвързваните с това осигурителни вноски “, изяснява в претекстовете си.
Министерство на вътрешните работи купува на служителите на реда щитове с ергономични ръкохватки за 1,7 млн. лв.
Обществена поръчка за доставка на транспарантни противоударни щитове пусна Министерство на вътрешните работи посредством дирекцията си „ Управление на собствеността и соци...

Той декларира, че задачата е да се дефинира по-адекватен размер на спомагателното заплащане за времето разполагаем по отношение на икономическите условия в страната и средства за личен състав в Министерство на вътрешните работи за 2021 година „ Ще бъде реализирано по-справедливо остойностяване на това заплащане “, написа вътрешният министър.

В продължение на години служителите на реда получаваха по 10 стотинки на час за времето разполагаем и определяха това като насмешка. Миналата година сумата беше удвоена и стана 20 стотинки, само че едвам с идното нарастване ще бъде достигнато заплащане от 35 стотинки, за която упорстваха синдикатите. През времето разполагаем служителите на реда не са свободни да почиват както намерят за добре, а са лимитирани да пътуват да вземем за пример, защото във всеки миг може да се наложи да се отзоват на повикване.

Недоволство 

Полицейските профсъюзи не са удовлетворени от смяната. Ето както написа в мнението си Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи: " Неведнъж през последните 4-5 години сме апелирали към установяване на размер за почасово възнаграждение, отговарящ на икономическите условия в страната. Положително е, че е обърнато внимание и е осъзната нуждата да бъде изменена /повишена/ избраната преди година символичната сума от 0,20 лева за това в допълнение заплащане. Няма по какъв начин обаче да приемем, че препоръчаната сума от 0,35 лева е съответна ".
Нинова към СФСМВР: Ще предложим спомагателни средства за Министерство на вътрешните работи в актуализацията на бюджета
„ Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи е извънредно значима в тази обстановка, този отрасъл постоянно е бил значим. Сигурността и...

Те дефинират размерите като действащия и оферти в плана на Заповед " като унизително и обидно отношение към чиновниците, поставяни в изискванията на непряка служебна ангажираност, каквото е времето разполагаем ". " Предложената сума от 0,35 лева е изостанала доста като размер по отношение на икономическата конюнктура в страната /растеж на приходите, цени и разходи/ ", показват още от синдикатите. Оттам напомнят, че тъкмо подобен размер от 35 стотинки към този момент е бил избран един път за малко - за интервал от 2014 година до месец юни 2015 година, преди съвсем 8 години.

Синдикатите оферират размерът да бъде привързан с минималната работна заплата за страна и по-точно почасовата ставка за " подготвеност " да е 0,07% от МРЗ. Което би означавало заплащането да стане 46 стотинки. Но съгласно шефовете на Министерство на вътрешните работи това излиза отвън бюджетните благоприятни условия на ведомството и не може да стане.

Проектобюджетът за 2022 година и тригодишната прогноза още не са подготвени и не са избрани таваните за разноските на ведомствата и при тази липса на изясненост " всяко вдишване на ангажимент, което изисква спомагателен финансов запас, излага на риск финансовото осъществяване на бюджета ", показват от управлението на Министерство на вътрешните работи.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР